НОВИНИ

Как се случва лобизмът в България?

През последните 15 години многократно се говори за Закон за лобизма, имаше различни проекти, но все още не се е стигнало до приемане на такъв закон. Как се случва лобизмът в България - Надежда Василева разговаря с финансовия анализатор и бивш заместник-министър Любомир Дацов

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:21, 16.09.2017
5616
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Игра без правила, в която бизнес и власт се преплитат. Заради липсата на регламентация в България често лобизмът се свързва със задкулисието и корупцията. В парламентарните словесни престрелки при обсъждането на закони многократно валят обвинения за лобистки промени.

А скандални примери години наред отекват в публичното пространство. С поправката Ванко 1 беше намалено наказанието в някои случаи на склоняване към проституция и рапърът излезе предсрочно от затвора. Обвинения в лобизъм и раздяла на депутати с парламентарни постове имаше след друга законова промяна, допускаща реклами с изображения на наркотични вещества.

Клеймото "лобистки" беше удряно върху текстове за енергетиката, горите, и още много сфери. Според финансовия анализатор Любомир Дацов трябва да има ясни правила, които да разкриват какъв интерес стои зад промените.

Любомир Дацов - финансов анализатор и бивш заместник-министър: Например, ако внасяте в парламента определен текст и по някакъв начин този текст е предложен или изразява интерес на определена лобистка организация, или на определена съсловна организация, вие сте длъжен да го декларирате. Процесът става прозрачен.Тогава, когато хората в парламента или която и да е друга организация, която взема някакво решение, вземат информирано решение, тогава се смята, че процедурата е различна. Тоест тя в края на краищата защитава интереси. Проблемът в България е, че това всичко е под масата, има едни хора, които много често можете да ги видите по заведенията около Народното събрание или по ресторантите вечер да си шушукат с определени политически лица.

Обикновено си говорят за работа, не си говорят за удоволствие, но това всичко се правди под похлупак и нерегламентирано, затова ние му казваме, че е корупция, а не лобизъм. Границата между корупцията и лобизма е много тънка и тя е в правилата, които съществуват.

Отношенията между власт и бизнес у нас са далеч от нормалните, смята финансовият анализатор и посочва, че големи български фирми са свързани с политиката и с обществените поръчки.

Любомир Дацов - финансов анализатор и бивш заместник-министър: Това малко прилича на този лаф, който съществува като определение за корупция - че обикновено корупцията е всяка сделка, в която аз не съм намесен. Иначе в момента, в който някой е намесен, това не се смята корупция от тези хора. И това малко е въпрос на морал. Фактът, че ако погледнете политизирането, тоест партизанщината бих го нарекъл това нещо, на държавната администрация, сигурно 50-60 % са чисто политически назначения, и изведнъж това, което стана много видимо последните години, много от директорските позиции, или позициите на определени хора са вследствие от това, че са свързани с определени икономически групировки и интереси и на тях им се осигурява бърза пътечка за развитие.

Международни изследвания поставят България сред страните с най-ниска прозрачност в Европа по отношение на лобистката дейност. Закон за лобизма би изсветлил нещата, но всичко зависи и как ще бъде спазван, казва Любомир Дацов.

Любомир Дацов - финансов анализатор и бивш заместник-министър: Някакси ние смятаме, че законът като цяло е врата в полето, която е нормално да се заобикаля. Но фактът е, че животът доказва, че държавите, където се спазва, хората живеят по-добре и аз смятам, че дори лошият закон е по-добър от това да няма закон, макар че в нашата страна някой път това правило ни опровергава. Защото законите се правят по такъв начин, че обслужват едни много тесни интереси.

Дали понятието лобизъм в България един ден ще се отърси от негативния си смисъл, зависи от това доколко политиците ще заложат законови изисквания за прозрачност на тази дейност. Или ще продължат взаимно изгодната игра без правила между власт и бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Трябва ли да има регистър на лобистите в парламента?
Трябва ли да има регистър на лобистите в парламента?