НОВИНИ

Как се справиха учениците с новите правила на матурите? (обзор)

Над 48 000 12-класници и над 60 000 7-класници се явиха днес на матура по български език и литература и на Национално външно оценяване по български, което е и вход за гимназиите. Зрелостниците писаха върху разказа "Албена" на Йордан Йовков, а кандидат-гимназистите преразказваха откъс от "Войната на таралежите" на братя Мормареви.За първи път матурите бяха разделени на модули, за да се ограничи преписването и за първи път министър не присъства на тегленето на темите заради ангажименти. Елиана Димитрова проследи изпитния ден.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:03, 19.05.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

В 5 сутринта в просветното министерство от 11 млн. комбинации беше генериран теста за матурата на зрелостниците. По-късно се разбра, че системата е определила интерпретативното съчинение да е по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа "Албена" на Йордан Йовков. В 9 часа пък беше изтеглен Вариант 2 за външното оценяване на седмокласниците.

По този вариант те преразказваха откъс от " Войната на таралежите" на Братя Мормареви от името на Маляка. Министърът не присъстваше и на двете тегления заради служебни ангажименти. На въпросите за сигурността на матурите отговаряше директор на Дирекция.

Евгения Костадинова - дир.на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование": Към момента нямаме никакъв сигнал в каквото и да било посока, при нас към момента нещата текат нормално и нямаме сигнали.

Над 13 500 квестори, 4 000 камери и матури на три модула бяха част от мерките за сигурност тази година. Изпитът започна в 8, а за първи път от въвеждането на матурите зрелостниците излязоха чак към 12.

Оказа се, че след първия и втория модул не е било разрешено да напускат сградата, както досега. Можели са да си тръгват едва част и половина след началото на третия. Повечето бяха доволни от теста и съчинението по Йовков. Имаше недоволни обаче от новата система.

Ужасно е наистина, ами първия модул за 15 минути и през останалото време просто трябваше да седя и да гледам в една точка. А това е време, което би ми било по-полезно да отделя на последната част. Тези модули, които са въведени ощетяват учениците, които наистина са учили.
Когато обявят, че приключва модулът много хора се струпват в тоалетните и коридорите, което според мен усложнява предпазните мерки.

Изпитът на следмокласниците започна в 10 и тук нямаше изненади. Новото ще бъде при балообразуването за класиране в гимназии, което вече ще е в точки.

БНТ Трудно ли беше?

Ами не много в смисъл зависи дали си учил, дали не, дали си се притеснил, в случая аз не бях много притеснена, но всичко мина окей.

БНТ: А преразказа?

Мисля, че съм пропуснала някои неща, но не мисля, че е фатално.

БНТ: Кое ти беше най-трудно?

Може би някои от въпросите на първия модул по български свързани с граматиката, тя ми е по-трудна.

В крайна сметка се оказа, че бяха анулирани 11 работи на зрелостници - 9 за преписване и 2 заради мобилни телефони, намерени в учениците. Миналата година броят им е бил 38.

Зрелостник от Добрич пък беше хванат с газов пистолет от охраната на училището, където полагал матура.Той е бил допуснат до изпита, но след края му е прибран в полицията.

При седмокласниците нарушения няма. Резултатите от матурите ще са ясни до 9 юни, а на седмокласниците - до 5 юни. Верните отговори на тестовете са качени на страницата на министерството и на сайта на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали оскверниха паметника на Роналд Рейгън в Южния парк
Вандали оскверниха паметника на Роналд Рейгън в Южния парк
ДАНС иззе документи от община Асеновград
ДАНС иззе документи от община Асеновград