НОВИНИ

Как се срути храмът в село Черноземен

Част от 160-годишен храм се срути в пловдивското село Черноземен. Всеки момент може да падне и камбанарията на храма "Св. Великомъченик Георги". И всичко това се случва на фона на осигурено финансиране по европейска програма преди три години.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Атанас Атанасов
10:27, 20.07.2016
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Съградена е с доброволния труд и средства на хората от село Черноземен, в Пловдив. Преди 160 години. В края на Османското владичество. Сменила няколко режима, тя оцеляла - като символ на вярата. Заради красотата си църквата "Свети Георги" била вписана като паметник на културата от историческо значение заради уникалните си стенописи и икони. Днес обаче молитвеният дом се руши. В неделя паднал притвора на храма.

Мария Рогачева: Мъчно и то много ни е мъчно, през сълзи, от деца сме тука, от деца сме израснали, и сега продължаваме и ние сме баби, стари с ме вече, болно ни е. На цялото село.

Тотка Войнишка, жител на село Черноземен: Предния ден имаше погребение имаше 50-60 човека, ако беше паднало предния ден, тези 50-60 човека къде отиваха - заедно с покойника!

Можело и да не стигне до тук. През 2013 година Църковното настоятелство, подкрепено от Община "Калояново" печели проект за ремонт и реставрация на храма. 700 хиляди лева осигурена по програмата за развитие на селските райони на фонд "Земеделие". До тук добре.

Георги Георгиев, кмет на Община Калояново: По програма за развитие на селските райони... 700 лева, проекта спечелен.

А преди това, този същият митрополит се е подписал върху всички документи, свързани с проекта.

Таня Христозова, кмет на Черноземен: Всичко се е съгласувало ...

В последния момент подпис бил отказан с мотива, че проектът е твърде скъп. Вече одобрен проект стигнал до Брюксел и върнал се обратно. Поискахме среща с пловдивския митрополит Николай, за да разберем повече за загрижеността му към пестенето от едни вече отпуснати евро пари, насочиха ни към ресорния по строителството и ремонтите свещеник на епархията - Тодор Хаджиев.

Тодор Хаджиев, председател на комисия по строителство и ремонти в Пловдивска митрополия: Пловдивската света митрополия не се е отказала, а работи самостоятелно, защото Общината не е титуляр на имота, не е собственик. Създадена е комисия, която работи по въпроса, още от тогава и ще направи всичко необходимо храмът да бъде възстановен.

Храмът обаче се руши, мазилката пада, таванът тече, стенописите си отиват, мястото вече е опасно за треби.

Хората в селото така и не видели някаква особена грижа от митрополията към храма.

Стойна Велкова, жител на село Черноземен: Николай мисли, че всичко е негово.

Тотка Войнишка, жител на село Черноземен: Църквата трябва да блести, с тия пари, където бяха отпуснати и усвоени, и поп Николай, ако ги беше дал.

Стойна Велкова, жител на село Черноземен: Николай ги върна парите. - Защо? - Не може да си открадне за него.

Тодор Хаджиев, председател на комисия по строителство и ремонти в Пловдивска митрополия: Това вече е минало, проекта вече е приключил, нищо не може да се направи. БНТ: Ако проектът не беше приключил, храмът може би нямаше да е в това състояние? Нека не говорим за минали времена. Говорим за сега.

Докато чакат Църквата, хората потърсили държавата. През април т.г. кметът на Община Калояново Георги Георгиев изпраща до междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет писмо, с което моли да се отпуснат спешно пари за рушащата се църква "Свети Георги" в Черноземен, но и към днешна дата отговор не е получен. Очаква го през август. Горчивият вкус от спечелени близо милион лева за реставрацията на този храм остава.

Остават и много въпросителни - защо духовенството би имало против - проекта, може би в него не имало идея храмът да бъде налепен с - тапети? Все пак те са типични за Пловдивската митрополия. Въпроси, много въпроси.

Георги Георгиев, кмет на Община Калояново: Алчност, за мене душите на хората, не са същите каквито са били преди, не толкова за пари, не толкова за собствено облагородяване...

БНТ: Изяде ли ни алчността?

Стойна Велкова, жител на село Черноземен: Да!

Таня Христозова, кмет на Черноземен: По-скоро надявала човешкото, аз не искам да са връзката ми с Господ....

Мария Рогачева: Вече и на духовниците не можем да вярваме, лоши неща...

Храмът все пак има възможност да бъде спасен, но кой ще върне вярата на хората в село Черноземен? Този въпрос има по-труден отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Queen забраниха на Тръмп да използва We Are the Champions
Queen забраниха на Тръмп да използва We Are the Champions
За уволненията в Турция - преподавателят в Тринити колидж Ина Мерджанова
За уволненията в Турция - преподавателят в "Тринити колидж" Ина Мерджанова