НОВИНИ

Как се стигна до развода след бурния брак на Великобритания с ЕС?

Безпрецедентният процес на напускане на страна членка на Европейския съюз досега няма аналог и правилата ще се коват в движение. Последните неясноти се очаква да бъдат изчистени на срещата на върха на европейските лидери, която ще е посветена специално на Брекзит. Тя е насрочена за 29-ти април 2017. Очаква се преговорите да започнат през май или юни и да приключат до октомври 2018. По план, членството на Великобритания в Европейския съюз трябва да бъде прекратено след две години или през март 2019. Бурните отношения между Великобритания и Европейския съюз започнаха преди 44 години, а членството винаги е било обект на дебати сред британците. Мартин Гицов припомня ключовите моменти от последните десетилетия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:15, 29.03.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Островът се присъединява към Европейската икономическа общност, предшественик на днешния Съюз, през далечната 1973 година, при тогавашния премиер-консерватор Едуард Хийт.

Неговият наследник на поста - лейбъристът: Харолд Уилсън обаче решава да попита народа. Подкрепата за оставането в Общия пазар на вота през 1975 е над 67 на 100, но не минава без разделение сред управляващата партия, както и сега. Оттогава гласовете за развод не стихват.

През 1988-ма година премиерът-консерватор Маргарет Тачър заявява, че нейното правителство ще се противопостави на всякакви опити за превръщането на Европейската общност в Съюз, в който Великобритания губи част от суверенитета си.

Маргарет Тачър, премиер на Великобритания - 20.09.1988 г, Брюж, Белгия: Не свихме границите на държавната намеса, само за да бъде заменена тя на Европейско равнище от супер-държава, която да господства от Брюксел.

Еврото влиза в масово обръщение на 1-ви януари 2002-ра година с тържества и фанфари в Брюксел и страните, които го въвеждат. На Острова обаче новата парична единица поражда националистически настроения за запазване на паунда.

След 18 години консервативно и понякога откровено евроскептично управление, през 1997 година на "Даунинг стрийт" 10 влиза лейбъристът Тони Блеър. Той излага своята проевропейска ориентация в реч в Гент, Белгия, като отбелязва, че съдбата на Великобритания е да бъде водещ партньор в Европейския клуб.

На Острова набира сила евроскептичната Партия на независимостта начело с Найджъл Фараж.

Найджъл Фараж - eвроскептик: Искаме си обратно границите, искаме си паспортите, искаме страната си обратно.

Този политически феномен и желанието да премахне разделението в собствената му Консервативна партия заради Европа карат премиера Камерън през 2013 г. да обещае референдум.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Време е британският народ да си каже думата. Време е да уредим този въпрос за Великобритания и Европа.

Вотът за напускане надделява с 52 срещу 48 на 100 при допитването от 23 юни 2016.

Джени Уотсън - преоброител: Това означава, че Обединеното кралство гласува да напусне Европейския съюз.

Резултатът раздели страната. "Брекзит означава Брекзит" повтаряше през следващите девет месеца сегашният премиер Тереза Мей, която наследи на поста подалия оставка заради вота Дейвид Камерън. Сега тя има е тежката задача да запази целостта на Великобритания при подновени шотландски искания за независимост и да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и много други проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модерни предложения за ловци и риболовци на изложение в Пловдив
Модерни предложения за ловци и риболовци на изложение в Пловдив
Разпадат ли се Реформаторите?
Разпадат ли се Реформаторите?