От 100 на 1000 лева да скочи глобата за стопаните, които разхождат агресивни кучета без намордник и каишка. Тази и още промени предлагат депутати след трагичния случай край село Владо Тричков, при който домашни кучета нахапаха и убиха мъж.

Сегашните глоби според Закона за ветеринарно-медицинската дейност за нарушения на собственици на кучета са следните:

  • за водене на куче без повод и намордник: 100 лв.
  • за създаване на опасност за хора и други животни: 100 лв.
  • за непредставяне на ветеринарно-медицински документи: 50-500 лв.

Това обясни пред камерата на БНТ д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор в Столичния инспекторат.

От началото на годината са проверени около 1280 собственици на домашни любимци, като са съставени 14 акта за установени административни нарушения, 50 глоби с фиш и 23 глоби по квитанции.

Оставиха в ареста собственика на кучетата убийци

Оставиха в ареста собственика на кучетата убийци

Собственикът на 5-те кучета, нахапали до смърт 39-годишен мъж край село Владо Тричков, остава в ареста. Според съда има опасност Йордан Карагьозов да...

В София има около 13 обособени места, където кучетата може да бъдат оставяни без повод, напомни той. Всяко куче трябва да има подкожен чип за идентификация, с който властите могат да установят собственика му.

Има групи породи, които са по-склонни към агресия спрямо хората, изтъкна треньорът на кучета Олег Главшин. При тях е желателно кучето да премине изпит, който да даде гаранция, че то е социално и не е обществено опасно. Въпреки това, няма методика за определяне на агресивността на кучетата, заради което отговорността поема собственикът на кучето.

Как протича проверката и кога кучетата стават агресивни, вижте във видеото.