НОВИНИ

Как ще олекнат ученическите раници?

Как ще олекнат ученическите чанти през втория срок като тежките помагала вече са закупени? Но този въпрос отговаря в интервю за БНТ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:26, 13.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още


Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Много е важно, когато отиваш на училище и пътяят към училище да е приятен. Част от раниците са прекалено тежки за учениците. Не го и отричаме. Но е факт, че ние имаме няколко мерки, които сме засегнали, факт е, че изпратихме писмо до РУО, затова никой не казва да не се използват помагалата, това няма как да се случи. Но нека да се носят само тези помагала, които ще се използват. Нека не прекаляваме с използването на много и различни помагала, защото днес имаме едно упражнение от едно помагало.
По -скоро смятам, че водещата роля е на учителя. Учебникът може да остане и вкъщи ученикът да работи самостоятелно с него. Нашето виждане е, че трябва да се оптимизира използването на помагалата при възможност да се работи в тетрадките особено в малките класове, няма смисъл да се носят помагала, които не се използват. Нека се носи само това, което е необходимо в часа. Но понякога учениците се презастраховат, носят неща, които не се нужни. Родителите трябва да проверят съдържанието на ученическата раница, в нея да е само това, което е необходимо.
Изпратили сме писмата, разчитаме на директорите и учителите.Също така седмичното разписание може да бъде така организирано, че да няма струпване на много учебници и учебни тетрадки. Въпрос на училищна политика, аз съм повече за доверието към учителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад предприемач от Добрич изработва стъклени играчки за елха
Млад предприемач от Добрич изработва стъклени играчки за елха
Протест в София срещу изграждането на нови ски съоръжения на Банско
Протест в София срещу изграждането на нови ски съоръжения на Банско