НОВИНИ

Как ще работи новата електронна система за избор на нов ВСС

Изборът на нов състав на нов ВСС ще бъде на 3 октомври 2017 г. Тогава трябва да приключи целия изборен процес, който технологично е доста сложен и дълъг. Как новата система за електронно гласуване ще работи - това обясни в студиото на "Денят започва" Румен Георгиев - член на ВСС от квотата на следователите.

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 15.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Георгиев каза, че системата за пряк избор е разработен с евросредства. Като модул от първия етап на електронното правосъдие, който завърши с разработването на един портал - общ на съдебната система и с отчитане на всички детайли в закона и правилата, които бяха приети есента от ВСС в развиване на Закона за съдебната власт, който предвиди регламентация за този пряк избор, който следва от Конституцията. И преди не беше забранен прекия избор следователите от три съвета насам избират пряко.

"Хубавото на тази система е, че самото гласуване е толкова просто, колкото да си отвориш електронната поща и да си я провериш. Всеки съдия, прокурор и следовател получава едно листче с интернет адрес и с парола и в деня на избора от 9 до 18 ч. следва да въведе интернет адреса, след това да въведе персоналния код, което е парола и тогава той вижда на екрана кандидатите за съответния избор. Системата не допуска нарушения на закона, в смисъл да се гласува за повече хора отколкото е необходимо и след като се маркират съответните имена на кандидати, натиска се копчето "гласувай" и гласа е отчетен. Системата гарантира не само тайната на вота, защото може да гласува човек отвсякъде чрез интернет и след като приключи гласуването системата не записва по никакъв начин от кой интернет адрес и с каква парола по какъв начин е гласувано. Така се запазва тайната на гласуването като самия електронен вот само увеличава с една бройка гласовете за човека, който е избран", обясни Румен Георгиев.

По думите му, предстои тестването на системата, защото на 16 и 17 ще гласуват всички съдии, прокурори и следователи едновременно. Докато при реалния избор това няма да е така. Сега ще участват наблюдатели, експерти, които ще проверят всички свойства на софтуера. Системата ще се използва още през януари, когато прокурорите ще трябва да изберат един свой представител да довърши мандата на Камен Ситнилски, който почина. Така, че ще има проба на системата в реално време с реален избор.

Вижте целия разговор с Румен Георгиев в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарът – символ на дълголетието
Нарът – символ на дълголетието
Мащабна евакуация в Нова Зеландия
Мащабна евакуация в Нова Зеландия