НОВИНИ

Как ще се отрази кризата с коронавируса на доставките на китайски стоки за света

Първи случай на Ковид-19 в Ливан. Засегнати са близо 30 държави. Азиатските акции потънаха заради страховете от разпространението на патогена. Активите потърсиха убежище в американския долар, който достигна 3-годишен пик, а златото се покачи до най-високите си равнище от 7 години. Корпоративните печалби са под риск, докато американски и други производители търсят алтернативи на китайските снабдителни вериги.

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 21.02.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Епидемията от коронавирус открои свръхзависимостта на френските производители от доставки от Китай и Азия и нуждата от преосмисляне на проблема, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер. Той прогнозира, че заразата ще изтрие 0,1 процент от БВП на Франция за тази година.

Брюно Льо Мер, министър на финансите на Франция: Говорих за автомобилната индустрия, но искам да кажа за здравния сектор. Знаете, че 80 процента от суровините за активни съставки на лекарствата идват от Китай и Азия. Трябва да отговорим на това предизвикателство и на този риск.

Брюно Льо Мер спомена и винопроизводството.

Брюно Льо Мер, министър на финансите на Франция: Секторът понася двоен удар - от една страна американски мита от 25 на сто заради случая Боинг - Еърбъс, а от друга - затруднен достъп до китайскиа пазар и спад на поръчките.

Русия отчита загуби от един милиард рубли на ден / близо 16 милиона долара/ заради намаления стокооборот с Китай. Руските туроператори поискаха от правителството компенсации на преките загуби за отрасъла в размер на 590 милиона рубли/ над 9 милиона долара/.

Международната асоциация за авиотранспорт се опасява от спад на резервациите в света през тази година за първи път след кризата с острия респираторен синдром ТОРС през 2003-та. В самия Китай властите подпомагат отложеното завръщането на работа след Лунната нова година с безплатен транспорт и медицински прегледи.

Ван И, министър на външните работи на Китай: Ще има известно отражение върху китайската икономика, но то ще бъде временно и органичено.

Китай обяви, че от 28 февруари отменя за една година наказателните мита за около 60 американски стоки, включително консумативи за Ядрено-магнитен резонанс, ренгеново оборудване, дървесина, помпи и части за авиоиндустрията.

Производителят на електроника Фокскон, който работи за американски корпорации, предпазливо поднови производството си в Китай и очаква то да достигне 50 процента от обема си в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панаир на учебните фирми на Търговско-банковата гимназия
Панаир на учебните фирми на Търговско-банковата гимназия
Бизнесът поиска санкции за фалшиви болнични, от КТ Подкрепа са против
Бизнесът поиска санкции за фалшиви болнични, от КТ "Подкрепа" са против