НОВИНИ

Как ще се реши проблемът с тежките ученически раници?

Около 600 училища в страната са одобрени по програма за закупуване на нови шкафчета за учениците от първи до седми клас. По този начин ще се реши проблемът с тежките раници.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:22, 13.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Мярката беше провокирана от писмо на петокласничката Теодора от София до министъра на образованието и Агенцията за закрила на детето.

Теодора Божкова: На нас ни промениха много програмата, която направиха на блокове по два, по три часа. Така взимаме по-малко учебници и всъщност не тежи толкова. Както разбрах, също така МОН са платили пари за шкафчета в 600 училища.

Шкафчета ще има, но не за всички. Новата учебна година ще започне с новото оборудване за 600 учебни заведения в страната.

Пенка Иванова - експерт в МОН: Право да участват за финансиране имаха и общински и държавни училища. Принципът, който е спазен при класирането на тези училища е най-ниска сума , която се изиска от МОН за финансиране на един брой ученическо шкафче.

Електронните учебници също са алтернатива за облекчаване на тежестта, единодушни са Теодора и майка й.

Лилия Божкова, майка на Теодора: Качеството на учебници не зависи от хартията, а от текста, който е написан вътре.

Теодора Божкова, ученичка: Със сигурност ще ми е по-интересно, защото никога не съм учила от таблет, както и на всички ученици според мен.

Въпреки идеята за електронните учебници, Теодора все пак се надява и в нейното училище някога да има пространство, в което да съхранява вещите си. И докато това стане факт, за бъдещата шестокласничка остава единствено надеждата, че промените в даден момент ще засегнат и нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чрез синя карта: Все повече чужденци от страни извън ЕС идват на работа у нас
Чрез синя карта: Все повече чужденци от страни извън ЕС идват на работа у нас
Електроуреди изгарят заради некачествен ток в град Мартен
Електроуреди изгарят заради некачествен ток в град Мартен