НОВИНИ

Как скандалът „Уайнстийн“ отекна и в Европа?

Скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който беше обвинен от над 40 жени в сексуални посегателства и изнасилвания, заля Европа и стигна до арабските страни. Хиляди жени започнаха да споделят, че са били подложени на сексуален тормоз. Признанията разтърсиха дори Европейския парламент, който според медийни публикации е „развъдник на посегателства“.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
13:00, 28.10.2017
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Френската журналистка Сандра Мюлер добре си спомня сексуалните намеци на бившия си началник, но никога не е говорила публично за тях. Когато в Съединените щати скандалът „Уайнстийн“ вече набира такива обороти, че в социалните мрежи се изливат спонтанни признания на пострадали от сексуален тормоз жени, Сандра решава, че повече няма да мълчи и пуска в интернет на френски призива „Изобличи свинята си“.

Сандра Мюлер, журналист: Казах си, че наистина трябва да направим нещо. Не само за себе си. Трябва да направим нещо, защото това се случва навсякъде. Замитаме праха под килима, но все някога трябва да дойде време и да извадим метлата.

Според Мюлер мълчанието по иначе деликатния проблем със сексуалния тормоз не е от полза. Споделянето събира съпричастност и дава сила. Оказва се права.

Сандра Мюлер, журналист: След 5-6 часа започнах да получавам вълна от съобщения. Бяха толкова много, че пощенската ми кутия напълно беше блокирана.

Посланието на Сандра „Изобличи свинята си“ генерира повече от 300 000 споделяния на други жени, преживели сексуален тормоз или насилие. Вълна, подобна на кампанията „Аз също“ в Съединените щати, вдъхновена от актрисата Алиса Милано.

Във Франция обаче кампанията добива и политическо значение. Министърът по въпросите на жените Марлен Шиапа признава, че американският скандал и масираните женски кампании в социалните мрежи са я окуражили да агитира за нов закон срещу пощипването на жените на улицата и сексуалните намеци.

Марлен Шиапа, министър по въпросите на жените: Трябва да запазим флирта, галантността, френския романтичен начин на любов. Трябва да запазим взаимното съгласие между партньорите, при което всичко е позволено. Но когато някой каже „Не“ и не иска да играе тази игра, то това означава твърдо и определено „Не“.

Подобно е законодателството в Германия, което беше ужесточено след нападенията срещу жени в Кьолн. Тогава сексуалното посегателство беше вписано в наказателния кодекс , а изнасилването беше дефинирано вече не като сексуален акт придружен с насилие, а като сексуален акт против желанието на жертвата.

Подобно и на Германия, във Франция Марлен Шиапа предлага мъжете да бъдат наказвани с глоби за сексуални посегателства.

Сигурно е, че 34-годишната Шиапа, бивш блогър и граждански активист, ще разгневи много французи. Някои смятат, че с тази инициатива френското правителство просто хвърля прах в очите на гражданите, за да заглуши други социални недоволства. Други са на мнение, че предложенията на Шиапа са пресилени.

Виктор Карпентиер, жител на Париж: Тук става въпрос за определено престъпление - на мъж срещу жена. Този закон е пристрастен.

Сандра Мюлер казва, че не трябва да се мълчи.

Сандра Мюлер, журналист: Знаменитият Уайнстийн! Ако никой не беше проговорил, и досега щеше да си ходи гол на яхтите си в Кан и да се опитва да завлече всеки в хотелската си стая. Това се случва, защото някой имаше смелостта да проговори и да даде показания. Развръзка и правосъдие ще има.

Журналистката не само подкрепя законодателната кампания на Марлен Шиапа, но смята, че строгостта на закона трябва да бъде разширена и върху сексуалните посегателства на работното място. Дебатът, който сега започва, със сигурност ще продължи и отвъд ехото на холивудските скандали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Панчарево отново на протест
Жители на Панчарево отново на протест
71-годишен мъж се самоуби в столичния кв. „Гоце Делчев“
71-годишен мъж се самоуби в столичния кв. „Гоце Делчев“