НОВИНИ

Как светът посрещна Новата 2019 година

Ню Йорк посрещна Нова година със заря и спускане на прочутото кристално кълбо на "Таймс скуеър". Множеството, събрало се на площада, изригна в радостни възгласи при настъпването на 2019 г., а небето беше озарено от фойерверки.

bnt avatar logo
от БТА
16:05, 01.01.2019
Чете се за: 03:40 мин.
По света

Хората дойдоха да посрещнат Нова година на "Таймс скуеър" въпреки дъждовното и студено време. За празничното настроение се грижеха изпълнители като Кристина Агилера, "Ню кидс он дъ блок" и Стинг.

Тържествата се състояха при засилени мерки за сигурност. Около площада бяха разположени бетонни заграждения и блокиращи автомобили. За посетителите се предлагаха дъждобрани с цена 10 долара, а чадърите бяха забранени по съображения за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

;

Над 2 милиона души посрещнаха Новата година на плажа "Копакабана" в Рио де Жанейро с 14-минутна заря. През последната вечер на 2018 г. в Рио температурата беше 29 градуса по Целзий и мнозина бразилци се изкъпаха в океана и поднесоха дарове на морската богиня Йеманджа.

;

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на булевард "Шанз Елизе" в Париж в празнична атмосфера и при засилени мерки за сигурност. Жители на френската столица и туристи се събраха на прочутия булевард и се радваха на светлинно шоу при Триумфалната арка. Небето над града беше осветено от заря, която започна в полунощ и продължи 20 минути.

По време на светлинното шоу върху Триумфалната арка бяха прожектирани имената на играчите от френския национален отбор по футбол, който спечели Световното първенство през 2018 г. Както през предишни години, след поредица от терористични нападения във Франция, имаше засилени мерки за сигурност.

Протестиращите от движението на "жълтите жилетки" също така бяха обявили демонстрация на "Шан Елизе". Празненствата обаче протекоха наглед мирно. При предишни протести на "жълтите жилетки" имаше прояви на насилие и сблъсъци с полицията в Париж. За да се избегнат размирици и евентуален риск от екстремистко нападение, органите на реда бяха установили периметър за сигурност в района на "Шан Елизе". За реда се грижеха 147 000 служители от силите за сигурност в цяла Франция, включително 12 000 в Париж.

;

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на голямо празненство при Бранденбургската врата в Берлин. Кулминацията на тържествата беше шоу с лазери и фойерверки, а преди това имаше изпълнения на известни музиканти, сред които Ди Джей Бобо, Игъл Ай Чери и Бони Тайлър. Празнуващите хора трябваше да преминат през засилени проверки за сигурност, а личните пиротехнически средства, бутилките, острите предмети и големите чанти бяха забранени.

За охраната в германската столица се грижеха около 1300 полицаи. Говорителка на полицията каза, че мерките за сигурност са дали резултат и не е имало данни за сериозни произшествия. Големи новогодишни празненства имаше и в други германски градове като Кьолн, Дюселдорф и Мюнхен.


Повече от 100 000 души се събраха при река Темза в центъра на Лондон, за да отпразнуват Нова година. Британската столица посрещна 2019 г. с най-голямото пиротехническо шоу в Европа. Кметът Садик Хан посвети зарята при прочутото виенско колело "Лондонско око" на гражданите на Европейския съюз, които живеят в британската столица. Думите "Лондон е отворен" бяха произнесени на седем езика при пускането на фойерверките.

Часовникът на кулата "Биг Бен", който заради ремонт не бие от повече от година освен при специални поводи, прокънтя по случай Нова година. Този път това стана със специално вграден електрически механизъм, който задвижи 200-килограмовия чук на камбаната, чиито звуци се използват от телевизионни и радиостанции в цяла Великобритания за отбелязване на настъпването на Новата година.


В новогодишната си проповед Папа Франциск призова всички да се борят за мир. По думите му, политиката не е само за управляващите. Светият отец обърна и специално внимание на майчинството. Ето още от посланието му.

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква: "Не бива да мислим, че политиката е работа само на управляващите - ние всички сме отговорни за живота в града и общността, за общото благо. Политиката е добро, стига всеки да знае мястото си и да служи на мира."

В Дубай стотици хиляди души се събраха на зарята при небостъргача "Бурдж Халифа", най-високата сграда в света. Кафенетата и ресторантите с изглед към небостъргача имаха специални по-високи цени за новогодишната нощ. Например веригата за сандвичи "Прет а Манже" искаше 817 долара за четириместна маса.

За тази сума гостите получаваха топли и студени напитки и сандвичи "канапе". Веригата за бързо хранене "Файв Гайс" пък вземаше по 408 долара на човек за неограничено количество бъргъри, хотдогове, пържени картофи, млечни шейкове и газирани напитки.


В Тайланд стотици души посетиха храма "Такиен" в предградие на Банкок, където легнаха в ковчези за традиционни траурни ритуали. Церемонията символизира смъртта и прераждането и се вярва, че тя помага за прогонването на лошия късмет и дава шанс за започване начисто в новата година. Участниците държаха цветя и тамян, докато монасите ги покриваха с розови чаршафи и пееха молитви за мъртвите.


Във Филипините здравното министерство съобщи за над 50 ранени от фойерверки в последните 10 дни, като се очаква този брой да нарасне. Вкусът на филипинците към мощни фойерверки идва от китайско вярване, че шумът прогонва злото и лошия късмет.


В континентален Китай Новата година не се отбелязва масово - там далеч по-важен празник е лунната Нова година, която настъпва през февруари. Все пак в големите градове имаше обратно броене до полунощ на Новата година, а някои вярващи посетиха будистки храмове за биене на камбани и молитви.

В Хонконг Новата година бе посрещната със заря, музика и светлинно шоу над залива Виктория.


В Сидни около един милион души се събраха при залива на най-големия град на Австралия за пищна заря с 8,5 тона фойерверки и над 100 000 пиротехнически ефекти. В Мелбърн пък 14 тона фойерверки на земята и по покривите на 22 сгради образуваха специални ефекти, включващи летящи дракони.


Хиляди южнокорейци изпълниха улиците на столицата Сеул за традиционната церемония с биене на камбани близо до кметството на града. В Имджингак близо до границата със Северна Корея отекна "камбана на мира".


Първа в света посрещна Новата година тихоокеанската островна държава Кирибати, която прекара изминалата 2018 година на предна линия в борбата срещу глобалното затопляне. Голяма част от сушата на 110-хилядната страна е застрашена от покачването на морското равнище, което е наводнило крайбрежни села, засипало е водоизточници с морска сол, застрашава селища и поражда съмнения дали страната ще съществува и при настъпването на следващата Нова година. Според бившия президент Аноте Тонг единственото бъдеще за Кирибати е масовата емиграция. Новата 2019 година бе отбелязана в столицата Тарауа с църковни служби и сравнително тихи частни празнувания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самир Насри се завърна в Англия
Самир Насри се завърна в Англия
​Бебе на 11 месеца бе извадено живо под развалините от срутената сграда в Русия
​Бебе на 11 месеца бе извадено живо под развалините от срутената сграда в Русия