НОВИНИ

Как тровят здравето ни вредните храни?

Мръсен въздух и палмово масло - два бича за сърцето, които ни тровят буквално всяка минута. Изследванията показват, че там, където са забранени палмово масло и подобните на него мазнини, употребата на лекарства за високо кръвно е спаднала значително. Най-голямото намаление на холестерола е в историята на Америка само защото те са забранили трансмазнините, заяви в "Денят започва" кардиологът доц. Сотир Марчев. Много от западноевропейските страни като Германия и Франция също започнаха да ги забраняват. При това положение цялото световно производство се изсипва в малко страни от света, включително в Източна Европа, обясни доц. Марчев.

Росица Белева
от Росица Белева
10:44, 17.05.2017
8902
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Трябва по всякакъв начин да избягваме хидрогенирани мазнини или трансмазнини. Това се казва в препоръките на Европейското кардиологично дружество за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Палмовото масло е маслото, което най-често се хидрогенира. Причината е следната: растителните мазнини са евтина суровина. Проблемът на растителните мазнини е, че са течни и от тях не могат да се правят сладкиши. За да стане полутвърда, през нея се прекарва водород и се получават трансмазнини, които не съществуват в живата природа. Това означава, че нито един организъм не може да ги усвоява.

Проблемът е, че ние хората също нямаме ензимни системи да ги разграждаме, те се натрупват в нашето тяло и повишават холестерола ни.

В препоръките на Европейското кардиологично дружество се казва: видите ли, че на опаковката на продукта пише трансмазнини, хидрогенирани мазнини, не го купувайте, не го употребявайте.

Само по себе си ние нямаме проблем с изходната мазнина. Имаме проблем с нейната химическа обработка. Ето защо доц. Марчев препоръча да четем състава на продукта.

Една огромна част от евтините храни в нашите супермаркети са евтини и по-евтини, отколкото са аналозите им на Запад, защото имат трансмазнини, които са забранени да се продават на Запад.

По принцип колкото една храна е по-малко обработена, е по-препоръчвана от здравните експерти.

Според доц. Марчев ограничаването на продукти с трансмазнини може да стане с регулаторни мерки така, както бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер и по-късно цяла Америка са забранили да се продават продукти с трансмазнини. Същите мерки се препоръчват и от Европейското кардиологично дружество за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Българските национални интереси се защитават като защитаваш какво ядат хората, казва доц. Марчев.

В европейските препоръки се подчертава още, че мръсният въздух причинява инфаркти.

Доц. Сотир Марчев, кардиолог: Мръсните микрочастици, които се натрупват в нас, причиняват възпаления и стимулират атеросклерозата, като най-податливи на мръсния въздух били децата и възрастните. Световната наука на базата на статистки твърди, че там където въздухът е мръсен сърдечно-съдовите заболявания са повече и сърдечно-съдовата смъртност е по-голяма.

Доц. Марчев препоръча още да не проветряваме, когато навън има смог и мъгла. От мръсния въздух можем да се опазим, като избягваме места, където е локализиран. Най-големият източник на мръсен въздух са двигателите с вътрешно горене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на поезията на остров Света Анастасия
Ден на поезията на остров Света Анастасия
Инспекцията по труда иска от съда да разпечата корабостроителницата в Русе
Инспекцията по труда иска от съда да разпечата корабостроителницата в Русе