НОВИНИ

Как в Швейцария ограничават щетите от наркотиците и разпространението на СПИН

спре разпространението на СПИН и хепатит от няколко месеца не работи. туберкулоза и малария реши че вече сме достатчно стабилни, за да се справяме и сами. Но преди да се оттегли съвсемще направи още нещо - ще ни помогне да изградим устойчив отговор срещу СПИН и туберкулоза по модела на Швейцария.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:40, 06.12.2017
Чете се за: 06:27 мин.
По света

Двама полицаи стоят зад камерата ни, но ще ни изчакат няколко минути.

М. Ч. - Какво искат полицаите от теб?
Надя - Ами той един Делчо .. ами аз не трябваше да влизам с него бе, не трябваше
М. Ч. - Нещо сте откраднали от църквата?
Надя - Той, той, имаше едно... и ги отви. Аз от къде да знам. Аз бях много надрусана с хапчета.

За първи път се случва посегателство в храма. Въпреки че е насред сборище на наркомани. Следите им личат навсякъде

Евгени Генчев - фондация "Инициатива за здраве" - След като се инжектират, не смеят да ги държат в себе си Ако ги хванат полицаите и намерят в тях игли и спринцовки, ще имат проблеми - независимо от това дали са чисти или мръсни. Когато работеше програмата част от хората, идваха до буса взимат игли и спринцовки и след това ги връщат и си слагат в контейнери

Програмата за обмен на игли и спринцовки, чиято основна задача е да спре разпространението на СПИН и хепатит от няколко месеца не работи. След 14 години работа в България, глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария реши, че вече сме достатъчно стабилни, за да се справяме и сами. Но преди да се оттегли съвсем, ще направи още нещо - ще ни помогне да изградим устойчив отговор срещу СПИН и туберкулоза по модела на Швейцария.

НАМАЛЯВАНЕ НА ЩЕТИТЕ

1992-ра година, Берн. Хиляди стават жертва на зависимостта към наркотиците. Кадрите са от Кохер парк, който става нарицателно за хероинов ад. В който хиляди млади хора се инжектират, забелват очи, лежат надрусани по земята с огромни, инфектирани рани по ръцете, някои предозирали и умрели. Градът пропищява от кражби и престъпления, проституцията расте, разпространението на СПИН и Хепатит излиза извън обществото им. И никакви мерки и репресии на полицията не помагали.

Якоб Хубер - бивш директор на "Контакт" - В един момент осъзнахме, че забраните не помагат, те убиват. Разбрахме, че ако искаме да спасим нашите деца трябва да вървим по друг път. Приехме че няма общество без наркотици и ако искаме да се справим с това, не трябва да се борим със зависимите, а с наркотиците. Започнахме да отваряме приюти. Градът не искаше да вижда повече наркомани да спят по тротоарите и под мостовете.

В приютите, обаче е забранено да се използват наркотици. Зависимите продължили да се инжектират навън, конфликтите с полицията не стихнали.

Якоб Хубер - Така моята организация "Контакт" реши и каза - "Добре ето ви място, там където можете да употребявате наркотици, но под наблюдението и контрола на медицински служители". И това беше революционно решение.

Първата стая за безопасно инжектиране, преди 30 години е тук, в историческия център, до катедралата, пред красивия парк, тогава също превзет от употребяващи. Този подход много бързо показва невероятни резултати и услугата се разширява.

Якоб Хубер - Тук сме като в болница, което означава че имаме правила. Първо трябва да си измиеш ръцете, след това сядаш на едно от местата - тук има спринцовки, тампони за почистване и след това можеш да се инжектираш.Това са специални контейнерчета, в които трябва да се изхвърлят спринцовките Имаме стая за пушачи. Даваме им фолио и те могат да пушат, да смъркат, с тези лъжици си приготвят дрогата, това е за дезинфекция. И вече 30 години никой не умира от предозиране, от инфекции, от 80-90 процента серопозитивни, сведохме разпространението на ХИВ до 5 процента, градът се прочисти, имаме 70 процента по-малко престъпления, имаме хора, които успяват отново да се върнат в обществото, да работят да създадат семейства.

Балонът за обдишване е тук, в случай на предозиране или употреба на наркотик с неизвестно съдържание. И за да не се стига до смъртни случаи, решили че е по-добре са проверяват съдържанието на дозите. Така са наясно какво се предлага на наркопазара и в какви концентрации и ако се налага да предупреждават зависимите. Годините опит им налагат и друга, на пръв поглед смущаваща практика

Якоб Хубер - Знаете, че зависимостта е хронично заболяване. И когато са в нужда, употребяващите все от някъде трябва да си купят дрога. Най-често самите зависими имат по една две дози, които продават помежду си. И решихме да им позволим да го правят тук, в задния двор. По-добре това да става тук, а не по улиците, да тревожат околните.
М. Ч. - Или близо до училища и детските градини?
Якоб - Именно... Градът казва - "Добре, има пазар, неизбежно е. Но е по-добре той да е на определено място, отколкото навсякъде по града."

Освен стаята за безопасно инжектиране, тук зависимите могат да се изкъпят, да си изперат дрехите, да вземат други, могат да си купят евтина храна. И повече от 70 процента от употребяващите се възползват от тези услуги. А покрай тях разбират, че имат избор и могат да променят живота си. През метадонови програми, например.

Заместителна терапия с метадон може да получи всеки, пожелал да се измъкне от дупката на зависимостта. Метадонът ги освобождава от ужасния накротичен глад и непрекъснатите усилия да си доставят дрога. В случая подготвят дозата на клиент с хапчета.

Служителка на Контакт - В началото използвахме повече течен метадон, сега най-вече капсули. Някои ги предпочитат. По-малко се потят, не ги боли стомаха. Но това, а също и дозите се обсъждат с лекаря.

Достъпът до метадонова програма е дотолкова улеснен, че всеки общопрактикуващ лекар може да предпише терапия. А пациентът му да си вземе лекарството от кварталната аптека. Тук първи започват да работят със зависими.

Силвио Балинари - фармацевт - Тук държим порциите с метадон, приготвили сме ги в тези шишенца за цялата седмица. Клиентите ни трябва да изпият метадона тук на място, пред очите ни.
М. Ч - Защо в аптеките?
Силвио Балинари - Има много предимства - ние сме професионалисти, имаме контакт с употребяващите, можем да оценим техния здравен статус, можем да ги консултираме при нужда.
М. Ч. - Кой плаща за това?
Силвио Балинари - Здравноосигурлителният фонд.
М. Ч. - А какво казват хората от квартала?
Силвио Балинари - Те свикнаха да ги виждат, осъзнаха, че са нормални хора. Може би в началото са били престъпници, за да си доставят стока, но сега нямат нужда да крадат.

Макар и не толкова често колкото преди, зависими попадат в затвора. И програмата за "намаляване на вредите" там също е твърде важна. Колкото и да не са допустими наркотиците в затвора и каквито и мерки да не се взимат, винаги се намират някакви пролуки за доставка. Така че и затворените имат достъп до чисти игли и спринцовки и метадонова програма. Пък дори и до презервативи. Небрежно поставени до книгите в библиотеката. Все пак сексът между мъже, още повече между зависими, е доста рискова комбинация. А в момента подготвят успокояващи за някои от затворените тук. Това е централния затвор в Берн, който е за временно пребиваване. На бежанци преди екстрадицията им или до получаване на присъда.

Петра Шарлио - медицинска сестра - Не можем да даваме метадон на хора без документи, като мигрантите. На тях само им помагаме oа се изчистят от дрогата. Но понеже те са доста стресирани и нервни, ние им даваме успокоителни, за да нямат проблеми, докато са тук и да могат да спят през нощта.

Освен всички услуги, по улиците на Берн могат да се видят и подобни автомати. Този в случая, е монтиран пред кметството. Срещу един франк пуска комплект за чисто инжектиране

Анна Любенова - фондация "Инициатива за здраве" - Има едномилиметрова спринцовка, още една игла, стерилна вода, аскорбинова киселина, кърпичка за дезинфекция и кърпичка за почистване.

Мобилни екипи раздават подобни комплекти и в България. В най-добрите си години, успяват да стигнат до 2 хиляди употребяващи. При 10 в София. Ще рече, че вратата пред СПИН и хепатит е само леко притворена.

Анна Любенова - Да, вратата си е отворена и си я има. Все още не можем да говорим за сериозна епидемия, но така или иначе употребяващите наркотици са втората засегната уязвима група слез мъжете правещи секс с мъже.

Докато говорим, мъж на средна възраст приближи към автомата за нова спринцовка. И не пропусна да изхвърли употребената, в специалния контейнер за това. Чист и любезен, трудно може да се каже, че е от зависимите. А нищо чудно и да си има нормална работа. Възможно е да е минал и през социалните предприятия на Контакт. Тук добре разбират, че не могат да изискват дисциплина и постоянство от зависимите. И режимът е свободен - могат да избират какво, колко и кога да работят. Но постоянството се поощрява с по-добро заплащане

Барбара Хелд - управител на социалното предприятие на Контакт - Ето ви един от нашите артикули за дами. Навсякъде слагаме етикет от външната страна защото е важно да знаят хората кой го произвежда, и тук пише че е направено от хора, които употребяват наркотици.
М. Ч. - Това помага ли ви в продажбите
Барбара Хелд - В началото - да. Но сега най-често клиентите ни гледат само качеството и цената.
Конкуренцията на пазара, не им позволява да имитират работа. В дърводелския цех, дори са нужни специални професионални умения. Един от майсторите видимо се оживява като разбира от къде сме.

Дейвид Андрю - Наркотиците от Афганистан минават през България.
М. Ч. - Сигурен ли си в това?
Дейвид Андрю - 100 процента. България е транзитна страна за хероина.
М. Ч. - Ти отколко години си зависим?
Дейвид Андрю - Ами от 84-та .. значи вече 33 години.
М. Ч. - Много добре се справяш?
Дейвид Андрю - Да, защото преди наркотиците съм учил за дърводелец

За по-неумелите, също се намира работа. Една от дейностите на предприятието е рециклиране на компютри, тук ги разглобяват, разделят частите за преизползване. Освен за някакви доходи, работата е част от терапията им.

Барбара Хелд - Имат причина да станат сутрин, да структурират деня си, виждат и други като тях, които работят. Често си купуват чанта или протмоне, което сами са направили, гори че са направили нещо полезно. Стават по уверени, като влязат в магазина и видят нещо, излязло изпод ръцете им.

Не винаги успяват, да загърбят наркотиците. Но към всеки има протегната ръка. Като току що отвореното заведение, в което можеш да си вземеш вкусно сготвено за вкъщи.

Филип Флури - управител - Освен мен и момичето, което готви, имаме четири места за интеграция. Учим младежите да сервират, да готвят, да обработват месото, да направят нещо вкусно. Имаме 20 места за клиенти
М. Ч. - А те знаят ли от кого са обслужвани?
Филип Флури - Ами да, може би знаят, други питат, трети не се интересуват.

С опита си от тук, след това по-лесно ще могат да си намерят работа, ще се върнат обратно в семействата си. Без забрани, насилие, репресия, гонения, полиция, Берн успява да си върне улиците и парковете. Чисти.

Анна Любенова - Ами като го гледам този парк сега, колко е чист и зелен и прекрасен. Нищо общо с това, което гледахме на кадрите преди 30 години.
М. Ч. - Ние имаме ли такива места
Анна Любенова - Имаме. И гражданите ги виждат...При нас има разбира се субституиращи програми от доста години, но тяхната покриваемост на този етап е изключително недостатъчна. В София средния срок за чакане, за да получи място за безплатно лечение е 5 години и половина, след като се запишеш. Представете си човек, който трудно стига до мотивация да се лекува от своята зависимост и тази мотивация е толкова неустойчива и толкова има нужда от подкрепа ...
М. Ч. - А като има дефицит, как да няма черен пазар1
Анна Любенова - Има черен пазар, безспорно. Дори бих казала, че в София метадонът е вероятно най-много инжектираното на черно вещество. За съжаление. Което компрометира това иначе добро лечение
М. Ч. - Ти можеш ли да се включиш в програмата за метадон?
Надя - Нямам адресна регистрация.
М. Ч. - А иначе би ли се включила в метадоновата програма?
Надя - Да.
М. Ч. - Не ти се живее по този начин?
Надя - О, не!
Евгени Генчев - Конкретно в нейния случай ... тя има от години желание за влезе в националната програма. Но по една или друга причина, затова че е бездомна за това, че няма лични документи, че не може да влезе в метадонова програма, от която тя има нужда. За да си осигури някакви пари за съжаление, една от малкото й алтернативи - проси или да извърши наистина някакви дребни престъпления.

Една действителност, която може да бъде променена. Знаем как.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина легендарният френски певец Джони Холидей
Почина легендарният френски певец Джони Холидей
Отпуснаха средства за българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон
Отпуснаха средства за българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон