COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Какъв бюджет е нужен за един първокласник?

За много родители подготовката за първия учебен ден започва още в края на август. Вижте какъв бюджет семейството трябва да задели за първокласник тази година.

от Петя Иванова
12:45, 29.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Списъкът с необходимите пособия за най-малките ученици е голям и разходите са много, разказва Радостина Арабаджиева oт Варна. Тя подготвя своя първокласник с пари, които е спестявала месеци наред.

Радостина Арабаджиева: Около 500 лева излиза грубо! Тези пари, които отпускат социалните, са една голяма помощ и ако не ги получават родителите, може би ще е по-трудно.

Най-сериозен разход в бюджета за всеки първокласник е училищната униформа.

Радостина Арабаджиева: Около 150 лева, понеже имаме задължително риза, блузи с къс ръкав, с дълъг ръкав, няма как да вземеш само по една. Трябва да купиш поне по 2 броя, защото перат се, късат се.

Не по-малко харчат родителите и за ученически пособия, казва Веселина Любенова, която от години работи в книжарница.

Веселина Любенова: За първите класове всички знаем, че се искат по минимум 3-4 тетрадки, средно по 5-6 предмета, още моливи, всякакви видове несесери и учебните помагала. Може би около 150 до 180 лв. излиза минимумът.

Според търговците родителите са най-щедри, когато избират раници за своите деца. Техните изискванията са големи - чантите да са олекотени, анатомични и с регулиращи се дръжки.

Еднократната държавна помощ от 250 лева покрива голяма част от разходите за първи клас, споделят родителите. Но от просветното министерство напомнят, че парите трябва да бъдат върнати, ако детето не постъпи в училище или не го посещава редовно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Бум на хепатит А в русенски квартал
Бум на хепатит "А" в русенски квартал