COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Какъв е контролът, който се прилага при хлебопроизводството?

Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10 хляба. Едва 200 от 1000 фурни са доброволни регистрирани в Агенцията по безопасност на храните. Какъв е контролът коментират Мариана Кукушева, предс. на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите и Атанас Дробенов, Отдел "Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за обществено хранене" в БАБХ.

от БНТ
08:45, 13.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Мариана Кукушева, предс. на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите: 8 от 10 фирми не ползват утвърден стандарт "България, а той е единствнеият, който доказва и третира качество и проследимост на хляба назад по веригата от нивата до трапезата.

Кукушева съобщи още, че в момента във всички 256 общини на България текат обществени поръчки за детско и ученическо хранене, които трябва да изпълняват Наредба 9 на МЗ, която касае всички храни, с която се хранят децата от 3-10 годишна възраст да бъдат по БДС стандарти.

По думите ѝ стандартите се използват единствено от фирми, които работят на светло и посочи, че в големите общини масово има такива пропуски. Кукушева заяви още, че ще предложи да се раздават ваучери на родители, за да се хранят с качествена храна учениците в училище.

Атанас Дробенов, Отдел "Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за обществено хранене" в БАБХ: Има нормативен акт, в който съгласно в тези заведения трябва да се предлага хляб на децата единствено по утвърдените стандарти в България. Контролните органи на Агенцията по храните следят точно дали това се спазва във всяка детска градина.

Дребонов сподели, че има случаи на проверки, където е установено, че не се спазва изискването и веднага се предприемат съответните административни мерки и санкции и проблемът се отстранява. Според него при обществената поръчка този момент се изпуска и допълни, че проверките са ежемесечни.

В студиото на БНТ Марияна Кукушева заяви, че детска градина "Върбичка" в Монтана се захранва с хляб, който не е с утвърден стандарт. Тя каза още, че е изпратено писмо и все още не е извършена проверка. Г-н Дребонов отговори, че в момента се извършва проверка в тази детска градина.

Г-н Дробенов от БАБХ коментира, че европейските нормативни изисквания и всички национални стандартни, включително и БДС са доброволни. Той каза, че предстои нов Закон за храните и фирмите,които имат производствен обект, ще подлежат на задължително регистриране.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каракачанов за ген. Боцев: Днес българската армия изгуби един пример за подражание
Каракачанов за ген. Боцев: Днес българската армия изгуби един пример за подражание
Отвъд границите: Маргарита Желязкова: Светът е твърде малък, за да го делим
"Отвъд границите": Маргарита Желязкова: Светът е твърде малък, за да го делим