НОВИНИ

Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?

Както ви съобщихме, около 330 хиляди души у нас попадат в групата на т.н. „демотивирани“ българи - те не учат, не работят, не се осигуряват, но и не си търсят работа. Същевременно смятат, че държавата им е длъжна - да им осигури работа. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Фондация „Фридрих Еберт“.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на „По света и у нас“
20:13, 06.11.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Той - демотивираният е млад - между 18 и 29 години, със средно образование и без квалификация. Мнозинството като него нямат личен месечен доход. Повече от половината разчитат на съпруг или съпруга, които да ги издържат. И нещо много обезпокоително - над 80 на сто от демотивираните са без работа повече от година. Някои от тях никога не са работили.

;

А къде живеят - основно в селата, където и възможностите за намиране на работа са ограничени. Случва се, обаче, и в градовете - примерът е от Велико Търново.

;

32-годишният Борислав е в разцвета на силите си. Има три висши и е безработен от две години.

Борислав, Велико Търново: Положението е повече от трагично, като през цялото това време абсолютно всички обяви за работа, на които съм попадал, отхвърлят да бъда приет да започна работа.

Кандидатствал и в частния сектор, и в държавната администрации.

Борислав, Велико Търново: Там е шуробаджанащина и обикновено като случайно се освободи някоя позиция, има човек, вече който чака, за да започне евентуално работа там.

За разлика от Борислав, близо половината от всички демотивирани въобще не търсят работа. Само процент посочват, че са открили своето си място благодарение на Агенцията по заетостта.

;
Ивайло Калфин, бивш социален министър: Това са хората, които не вярват, не разчитат на държавата, не си търсят чрез нея работа. Това значи, че се лишават и от социални плащания.
Евелина Славкова, Изследователски център „ТРЕНД“: Трябва да има много ясни политики спрямо младите хора, които да не бъдат еднократни.

Известно време Борислав все пак бил регистриран в Бюрото по труда. Но не получавал обезщетение за безработица, тъй като не е имал предишна работа.

Борислав, Велико Търново: Цялата тази ситуация е доста изнервяща, дори бих казал, депресираща.

Младият мъж често разчита на родителите си. Те обаче са пенсионери и не успяват да му помагат кой знае с какво.

Мотивацията за демотивиринате като Борислав в пари изглежда така - между 500 и 1000 лева биха ги накарали да работят. Не са малко и хората, които ще се върнат обратно в системата за по-малко - под 500 на месец. Стига да има къде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздухът е най-мръсен в София и Горна Оряховица, а пикът се очаква през декември
Въздухът е най-мръсен в София и Горна Оряховица, а пикът се очаква през декември
Лекари търсят варианти да задържат младите специалисти у нас
Лекари търсят варианти да задържат младите специалисти у нас