НОВИНИ

Какъв е психопрофилът на арестувания у нас "валиумен изнасилвач"?

Емоционално нестабилна, импулсивна, но много интелигентна личност, която не може да изгради трайни отношения и е готова да постигне целите си на всяка цена. Така най-общо изглежда психологичният портрет на известния като "валиумния изнасилвач" Йохан Стелингверф. Според специалисти този модел на поведение трудно може да се коригира с терапия, защото е започнал да се формира още от ранна детска възраст.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:17, 17.01.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Той е описван като изключително харизматичен, общителен и манипулативен. Благодарение на тези качества е успявал да води потенциални жертви в квартирата си. Защо една жена се доверява на непознат и отива в дома му? Според психолози, от една страна това е заради харизмата на обвиняемия, а от друга заради желанието на една жена да намери нов приятел.

Многобройни статии в интернет разказват истории за харизматичния, синеок нидерландец с редица обвинения в изнасилване и чисто съдебно минало. Историите са с различен адрес - от Нидерландия и Полша до Малта и Испания. Екипът ни се свърза с журналист от Малта, който е следил случая на Йохан Стелинверф.

Матю Агиус, журналист от Малта: През ноември 2013 година се получи оплакване в Малта от неговата приятелка. Мисля, че разследването срещу него не беше закрито, случаят остана отворен. Доколкото си спомням, той беше пуснат под гаранция и отпътува в чужбина. По-късно научих, че е бил арестуван заради изнасилване в чужбина.


;

Така поредната, изкарана като под индиго история, се оказа с адрес България. Екипът ни разговаря с човек от квартала, в който до вчера живееше нидерландецът. Описва го като учтив човек. Рядко го виждал с жени.

Една от тях му е направила по-голямо впечатление. Допуска да е унгарката, която го обвинява.

Според показанията на жертвата в България, тя е била изнасилена в квартирата на нидерландеца, след като е била упоена. Преди дни унгарка също го обвини, че я е изнасилил през октомври. Отново в квартирата си.

На много от местата, където е пребивавал, са правени опити за психологически анализ, но неуспешни, защото той отказвал да съдейства.

Матю Агиус, журналист от Малта: Той е доста чаровен и привлекателен за жените. Говорих веднъж за кратко с него. Той беше много общителен и доста убедителен в представянето на неговата гледна точка на историята. Смятам, че някъде дълбоко в него е скрит някакъв психологически проблем.
Д-р Цветелина Петкова, психиатър: В основата е неговата емоционална нестабилност. Той е импулсивен.
Той не може да изгради една трайна връзка, също така е много интензивно наситен с емоции. Неговата импулсивност не може да доведе до разгръщането на един по-траен процес на взаимоотношения с хората.

Дали зловещата история с жестоките изнасилвания ще намери своя край в България. Или Йохан Стеливерф ще докаже това, което заяви в съда - че е невинен. Предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Плевен осветиха бойното знаме на Висшето военновъздушно училище
В Плевен осветиха бойното знаме на Висшето военновъздушно училище
Бизнесът е против мораториум върху вноса на отпадъци
Бизнесът е против мораториум върху вноса на отпадъци