НОВИНИ

Какъв е възможният сценарий за изход от кризата в Македония?

Напрежение в Македония заради участието на албанските партии във власта. Какъв е възможният сценарий за изход от кризата в Македония? Вижте разговор по темата в студиото на "Още от деня" с Коста Филипов и д-р Наум Кайчев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 13.03.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Това, което наблюдаваме тези седмици и месеци всъщност е един доста труден финал на едно доста продължително управление, което не е просто едно правителство да се сменя с друго. Наблюдаваме финал на едно десетгодишно управление на една система, която доста трудно и мъчително си отива, казва за случващото се в Македония д-р Наум Кайчев.

Според Коста Филипов това са десет години, в които моделът Груевски се оказва напълно изчерпан. „Груевизмът в неговите всички проявления като злоупотреба на властта, страхотни размери на корупция, тоталитарно, авторитарно управление на съдебната система, контрол върху медиите и други методи, всъщност е към своя край. Това обаче поражда всички проблеми за мирното предаване на властта, след като се видя, че довчерашните албански партньори на Груевски не искат да участват с него в този кабинет", смята Коста Филипов

По думите на Кайчев последната надежда на досега управляващите партии е да се мобилизират гражданите с етнически заплахи. Конкретно е съгласието на Зоран Заев да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

Вижте повече от разговора във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов: Лостове за борба с корупцията съществуват
Лозан Панов: Лостове за борба с корупцията съществуват
По поречието на река Дунав стартира проект за запазване на биоразнообразието
По поречието на река Дунав стартира проект за запазване на биоразнообразието