41 членове на Общинската избирателна комисия ще трябва да приемат над 4 800 протокола от вота в столицата. От комисията отчитат, че на предишните местни избори над 90% от протоколите в София са имали грешки. За да се намалят пропуските, от утре започват обучения на членовете на секционни комисии.

По-малко носене на тежки чували на ръце и по-стриктна организация предвиждат от общинската избирателна комисия в нощта на вота. Всичко е разписано стъпка по стъпка. Със слизането от буса пред "Арена Армеец" ще се раздават номера. Така няма да има струпани чували още на входа. Ще се влиза само през трите врати на А0.

Полина Витанова, председател на ОИК - София: Те ще бъдат посрещнати от технически сътрудници, които ще ги напътстват и ще ги съпроводят.

Вече са ангажирани 140 сътрудници. Едната част от хората наляво, другата надясно, с асансьора или по стълбите - и така до втория етаж на залата.

Полина Витанова, председател на ОИК - София: Ето тук на това цялото пространство и от другата страна ще бъдат разположени над 10 пункта, от които всички членове на секционните избирателни комисии по всяко време ще могат да си вземат храна и напитки.

Вътре в самата зала ще има различни зони. Принципът: пръв по време - пръв по място.Зоната за изчакване обхваща всички първи редове със седалки. В три изчислителни пункта ще се приемат протоколи. Ако те са попълнени вярно, голямо забавяне няма да има.

Полина Витанова, председател на ОИК - София: Ако има грешки в протоколите, ще се наложи повторно въвеждане след като грешката бъде отстранена. Ако грешката е такава, че не може да бъде отстранена, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, следва повторно преброяване на бюлетините. Това, което аз моля членовете на секционни избирателни комисии да не бързат.

В тяхна помощ на сайта си Общинската избирателна комисия е качила и приложение за проверка на данните в протоколите.