НОВИНИ

Какъв ще е пътят на най-продължителния циклон в историята „Ирма“?

Ураганът „Ирма“ продължава да вилнее в карибския басейн, жертвите на стихията са 9, съобщава се за повече от 20 ранени. „Ирма“ в момента бушува край Доминиканската република, като постепенно се движи към Хаити. А забележителното е, че повече от 36 часа „Ирма“ ураган от най-високата пета степен - това я прави най-продължителният циклон в историята на метереологията, твърдят френски специалисти.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:20, 07.09.2017
Чете се за: 02:18 мин.
По света

Изчисленията показват, че тя ще засегне площ с размер повече от 335 хиляди квадратни километра, на моменти скоростта на вятъра достига 350 км/ч, а вълните, които вдига са 10-15 метра - това е височината на 4-етажна сграда.

На картата е отбелязано движението на „Ирма“ - в зелено е отбелязана територията, през която стихията вече е минала, а в оранжево - предполагаемият ѝ път.

;

Ирма е на път към Флорида. Американският щат започна активна подготовка за природното бедствие - хората се запасяват с продукти от първа необходимост и гориво. Според губернатора положението е сериозно и „Ирма“ е значително по-мощна от урагана „Андрю“, който удари щата през 1992 година и отне живота на 65 души.

;

„Ирма“ е на път да удари Съединените щати само дни след като друг ураган - „Харви“ - помете Тексас и Луизиана, причини смъртта на 30 души, нечувани наводнения и щети за милиони долари.

От американския Национален център за ураганите стихията ще отслабне едва когато стигне Флорида, все още обаче не може точно да се прогнозира дали това ще бъде в събота или неделя. Забележителното е, че в района се оформят още две бури - „Катя“ в Мексиканския залив и „Хосе“ - в Атлантическия Океан. И двете вече са урагани от първа категория. Дали и те ще съберат мощта на „Ирма“ предстои да разберем.

;

В знак на съпричастност към бедствието, сполетяло Карибските острови, почетният консул на Антигуа и Барбуда в България - проф. Иван Тодоров инициира дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на щетите.

;

"Ирма" се стовари върху островите в карибския басейн с цялата си мощ и сила. Ураганът от пета категория, най-силнят от десетилеите насам, връхлетя със скорост на вятъра над 290 км/ч и пориви до 350 км/ч, на места за няколко часа са паднали тримесечните норми дъжд.

Най-засегнатата е островната държава Антигуа и Барбуда. И ако Антигуа, където живеят около 80 хиляди души, по чудо се е разминала без сериозни щети, то Барбуда, чието население е близо 1 600 души, буквално е изравнена със земята. 95% от сградите на острова са разрушени и под вода.

Гастон Браун, министър-председател на Антигуа и Барбуда: Това, което видях, е покъртително. Абсолютно опустошително. Смятам, че степента на разрушения в Барбуда е безпрецеднтна.

За възстановяването на острова ще са необходими не по-малко от 100 милиона долара, изчислява Браун.

Изкоренени дървета, отнесени покриви, купища лодки и коли - такава е картината на френско-холандския остров Сен Мартен. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че материалните щети са изключително тежки. В холандската част се намира третото по големина летище в Карибския басейн, което е почти напълно разрушено.

От Елисейския дворец съобщиха, че президентът Еманюел Макрон ще посети засегнатите от бурята френски острови в Карибско море веднага щом метеорологичните условия позволят.

"Ирма" остави без ток повече от половината от 3-милионното население на Пуерто Рико.

Съли Санчес, Агуада, Пуерто Рико: Ще опитам да изляза, но много духа, всъщност цялата ми кола се люлее. Бурята още не е в разгара си, но вятърът се усилва, а вълните стават все по-високи.

Ураганът премина през Ангила и Британските Вирджински острови. В Лондон се свиква заседание на специализирания комитет Кобра, на който ще бъдат обсъдени последствията от "Ирма".

На пътя на стихията са още Доминиканската република, Хаити и Куба. В американския щат Флорида, където ураганът се очаква в събота, вече е обявено извънредно положение и тече евакуация.

;

В момента е затишие пред буря. Искам да ви покажа какви приготовления текат в момента. Поставят се алуминиеви панели на прозорците. Това е единственият начин да се предпазят. По бензиностанциите няма бензин, а пред малкото, в които има, се вият километрични опашки. В супермаркетите няма вода, няма храна, която е по-дълготрайна.
На около сто мили на север от Орландо сме. Тръгнахме вчера да се изселваме от Маями и след седем часа стигнахме, но обикновено пътят е три часа и половина. Измъкнахме се навреме, успяхме да заредим бензин. По магистралите няма бензиностанции, но има по малките пътища. Единственото, което може да се опре на силен ураган, е бетонна къща, но за съжаление във Флорида повечето къщи са дървени.
;

Свързахме се с двама наши сънародници в Маями, които ни разказаха следното:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да разберем дали печелим от масовата приватизация?
Как да разберем дали печелим от масовата приватизация?
Искат гара Казичене да стане последна за влаковете от Южна България
Искат гара Казичене да стане последна за влаковете от Южна България