Изследване на Европейския институт за стратегии и анализи показва, че доверието към главния прокурор Сотир Цацаров е близо 45%. Целта на направеното проучване е да даде отговор на въпроса какъв трябва да бъде профилът на следващия обвинител номер едно. Данните показват още, че оценката за работата на антикорупционната комисия е ниска и е белязана от липсата на прозрачност в институцията.

Според профила, очертан от изследването, следващият главен прокурор трябва да бъде мъж, завършил право в Софийския университет с успех не по-малък от много Много добър 5. И още - да има голям стаж, да е доказан професионалист и да дойде от съдебната система, като бъде излъчен от професионалната гилдия.

Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи: Нито един от главните прокурори от 90-та година досега не идва от прокуратурата. Всичките те идват от съдийската скамейка, или от научните среди, или от адвокатурата. Това, което хората искат да бъде тотално ампутирана възможността на политиците и политическите партии и на политическото ниво да се намесва в правосъдната система в работата на съда и прокуратурата.

Според бившия правосъден министър Антон Станков следващият обвинител номер едно трябва да бъде реформатор.

Антон Станков, бивш правосъден министър: Реформатор в два аспекта. Във вътрешноорганизационния план на прокуратурата и в политическия план да изисква промени в законодателството.

Резултатите от изследването показват още, че близо 47% от българските граждани одобряват Лаура Кьовеши да стане европейски прокурор.

Мнозинството от анкетираните са поставили оценка Слаб 2 на работата на антикорупционната комисия, според тях президентът трябва да избира председателя на комисията.

Р. Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Р. Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Президентът Румен Радев коментира свиканите от него консултации преди избора на главен прокурор. Той увери, че разговорите му не са били за обсъждане...