Каква е причината за драстичното поскъпване на маслото и млечните продукти?

С над 40% поскъпна цената на маслото само за една година. Каква е причината за това и има ли разлика в цените на млечните продукти в края на септември в сравнение със същия период на миналата година обобщава Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
преди 2 години
Чете се за: 02:28 мин.
У нас

Потърсихме Държавната комисия по стоковите борси и тържища, за да разберем с колко са поскъпнали млечните продукти за година. Оказва се, че през месец август най-драстичен е скокът на маслото – с цели 43%. Сравнително по-ниско е нивото на растеж на цената на кашкавала – 9 %, сиренето е повишило стойността си с 8%. Най-малко е поскъпнало млякото- прясно и кисело средно с 3 % за година.

Ако погледнем цената на маслото сега през септември виждаме, че в последната седмица – 18-25 септември, средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв. Миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв. или с 0,47 стотинки по-малко. Тази цена е малко по-ниска от цената му през август. От комисията по стоковите борси отчитат лек спад в сравнение с месец август. Основната причина за скока те намират в увеличените изкупни цени в Европейския съюз – В Германия например масло от 250 грама се продава за 2 евро в магазините. Завишеното потребление на шоколад, в който се използва натурално масло също влияе на цената на суровината. Не на последно място за скок в цената е и търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти, а не изкуствени подобрители.

Получихме и актуални данни за цената на млякото и другите млечни продукти за последната седмица на септември. Прясното мляко е понижило цената си с няколко стотинки спрямо същия период на 2016 – 1,61, спрямо 1.65. Цената на кашкавала обаче е по-висока, в сравнение с миналата година – с близо лев. По малко, но все пак има увеличение и при сиренето – 50 стотинки.

Интересен факт от данните на Центъра за анализи на селското стопанство. За първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече в сравнение с миналата година. Отчита се и увеличение в производството на сирене в този период с 11%.

Според експертите от Комисията по стоковите борси и тържища цената на тези продукти ще пада леко през следващите месеци, докато достигне нормалните си стойности. Но по данни на Центъра за анализи на селското стопанство – за 10 последните десет годни има осезаем спад в производството на мляко – от 16 на 8,8 процента, като млечните стопанства са намалели драстично за тези години. Основен проблем в отрасъла си остава ниската изкупна цена на млякото.

;

В студиото на "Денят започва" темата коментираха икономисти и млекопреработватели.

Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Една нищожна част от сивата икономика е излязла на светло, заради това, че правителството предприе мерки да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на производство на литър мляко и това е причината. Не че са произведени и са създадени нови стопанства, както виждате в световен мащаб - намалява интереса към този бранш. Според нас производството и добива на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Това, което беше декларирано за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% е в сивия сектор. Като казваме сив сектор това са малки стопанства, това са много хора, които си предлагат директно млякото по пазарите. Продават млякото си без документи на предприятия. Истината е, че когато това, което виждате вие в магазина като краен продукт и цена по-малко от половината отива в джоба на преработвателя и много по-малко в джоба на производителя. Всичко друго са данъци, надценки, печалби на търговците и т. н.
доц. Божидар Иванов, Център за икономически изследвания в селското стопанство: В ЕС повишението на цената на маслото е 84%, не е 45%, така че ние може да сме доволни, че е само 45%. Най-добрият ефект за потребители, за производители и за всички останали е когато има конкуренция. Когато има такава сива конкуренция, нелоялна, това не е много добре. Около 50% от млякото стига официално до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме. Една много голяма част около 15-20% от млякото, което се произвежда се произвежда в малки стопанства. Една много голяма част от това мляко остава именно в тях. Това не може да се нарече сив сектор, защото това остава за домашни нужди на самите производители. Около 20% е сивия сектор, не е чак толкова фрапиращо като цифри. Маслото и млякото са два различно продукта по отношение на своето съдържание. При маслото преобладават мазнините при другото преобладават белтъците, така че в момента има излишък на белтък, но има дефицит на мазнини. На това се дължи именно тази разлика в цените на тези два продукта... От август 2014 г. цените вървят надолу. Тези цени в момента са на нивата от 2012 г.
Топ 24
Най-четени