Урсула фон дер Лайен беше избрана с крехко мнозинство от Европейския парламент. Петер Мюлер от "Шпигел" смята, че в Европарламента фон дер Лайен се опита да се хареса на всички. Сега пред нея стои трудната задача да защити прокара своите идеи за Европа. Една от тяхна пряко касае Централна и Източна Европа - спазването на принципите на правовата държава.

Петър Мюлер - анализатор на "Шпигел": Урсула фон дер Лайен изпрати тотално различен сигнал към страни като Полша и Унгария в сравнение с Франс Тимерманс. Тя ясно заяви, че няма да има отстъпление от принципите на правовата държава, че това е много важно за нея и разследването на случаи с нарушаване на върховенството на закона ще продължи. Но тя ясно каза още, че не иска само някои страни да бъдат сочени с пръст и поставяни в ъгъла.

Юнкер обеща да премахне мониторинга на правосъдната ни система в рамките на тази комисия, но шансовете за това намаляват. Какво да очакваме от фон дер Лайен?

Петър Мюлер: България, Централна и Източна Европа могат да очакват от нея по-малко обвинения и по-малко сочене с пръст. Фон дер Лайен предлага нов механизъм за мониторинг за всички страни членки. Целта е всяка държава да бъде оценявана веднъж годишно как спазва върховенството на закона. Фон дер Лайен иска дискусията за правовата държава да не се превръща в битка между Комисията и държавите от Източна Европа.

Приемането на България в еврозоната и Шенген вече не е в правомощията на Еврокомисията, а на държавите членки. А Германия, откъде фон дер Лайен идва, е една от страните, които са твърдо против България в Шенген.

Петър Мюлер: Вероятно Франция е много по-против от Германия. Но не мисля, че трябва да гледаме на фон дер Лайен като на германски комисар. Само вижте как беше номинирана - името ѝ се появи след 50 часа преговори и по-скоро Макрон беше този, който я предложи, а не германският канцлер. Разбира се, тя трябва да се съобразява с германската позиция, защото е германка, но не мисля, че позицията на Германия относно България и Шенген ще й влияе.

Преди проблемите, свързани с правовата държава, фон дер Лайен ще трябва да се справи с първото си голямо предизвикателство - Брекзит.

Петър Мюлер: С избирането на Джонсън се увеличават шансовете за излизането на Великобритания без сделка. На срещата на върха през октомври Джонсън ще се опита да прокара промяна в споразумението за напускане. Но май няма да му се получи и после ще избухне бомбата "Брекзит без сделка"! За щастие сега и Европа, и Обединеното кралство сме по-добре подготвени за такъв сценарий, отколкото преди година.

Фон дер Лайен встъпва в длъжност на първи ноември. Предстои горещ август на разпределяне на ресорите на комисарите и определяне на новата структура на "правителството на Европа".