НОВИНИ

Каква ще е съдбата на децата от "Джунглата"?

Тази седмица започна разрушаването на "Джунглата" - бежанският лагер край френския град Кале, който се превърна в символ на бежанската вълна. По данни на доброволческите организации, които помагат на обитателите на лагера, там са намерили подслон най-малко 8000 души. Повече от 1500 са непълнолетни, огромна част от тях са останали без придружител. Вижте повече в репортажа на Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:15, 29.10.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Войната ги е принудила да напуснат домовете си. Искали да стигнат до Великобритания. Вместо това, в техен времен дом се превърнал импровизираният бежански лагер край Кале. Тази седмица обаче, "Джунглата" спря да съществува.

Очаквано, разрушаването на лагера не мина гладко. Част от обитателите му категорично отказаха да бъдат преместени.

А в нажежената до червено обстановка попаднаха и стотици деца, останали без близки. Най-рисковата група наброява 1500 непълнолетни. Тези от тях, които успеят да докажат, че имат роднини във Великобритания, ще получат разрешение да пресекат Ламанша. Другите обаче нямат този късмет.

Дороти Санг, говорител на "Спасете децата"
Голяма част от децата спят на открито. Някои са извън пределите на лагера. Имаше група от момчета от Еритрея - 13-14 годишни, на които беше отказано място в лагера. Много сме притеснени за тях. Разбираме, че лагерът трябва да бъде разрушен, част от багерите вече са там, но в "Джунглата" продължават да бъдат много деца.

Непълнолетните са изложени на редица опасности, могат да станат жертва на трафик на хора, трудова експлоатация или да бъдат малтретирани сексуално.

Дороти Санг, говорител на "Спасете децата"
Знам, че някои от децата са прекарали нощта под мост. Нямаме представа къде са отишли след това. Точно от това се страхувахме - децата да се разпръснат при разрушаването на лагера. Не искахме да загубят вяра в системата и да избягат, защото така не можем да направим нищо за да ги предпазим.

Въпреки обещаното от Великобритания убежище за тези, които имат роднини в кралството, голяма част от непълолетните обитатели на "Джунглата" на практика ще останат без подслон. Същата съдба очаква и някои от възрастните хора от Кале.

Разрушаването на лагера трябва да приключи в понеделник, а според мнозина, след като приключи операцията, част от бежанците ще се върнат обратно там, за да изградят отново импровизирания си дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остават броени дни до концерта на Иън Гилън в България
Остават броени дни до концерта на Иън Гилън в България
Увеличават се туристите в зимните ни курорти за Нова Година
Увеличават се туристите в зимните ни курорти за Нова Година