НОВИНИ

Как ще работи новият орган за пътна безопасност?

До края на октомври ще стане ясно каква ще бъде структурата на новия държавен орган за пътна безопасност у нас. Той ще обединява усилията на всички отговорни институции в битката срещу войната по пътищата. Новият модел ще гарантира, че всички ведомства ще си вършат работата по най-добрия начин, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в международен форум за пътна безопасност.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:10, 10.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Новият държавен орган за пътна безопасност ще работи под шапката на Министерския съвет. Той системно ще събира информация от отговорните институции и на тази база ще се решава какви мерки да бъдат предприемани за подобряване на пътната безопасност.

Малина Крумова - съветник на премиера: Не толкова да се изземат функции, правомощия на съществуващите агенции, т.е. очакваме такава една агенция да строи пътища или да отговаря за автомобилния парк, но ще дава указания, ще формира стандартите.

Промяната на модела за пътна безопасност е наложителна и по нея се работи от близо месец, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев - вицепремиер: Не може да искаме пътищата и автомобилите да са от 21 век, а институционалния ни ред и правилата да са същите, няма как да стане.

Още през 2009 г. в доклад на Световната банка е препоръчано на България да създаде единен орган, който да носи общата отговорност за пътната безопасност.

Богдан Милчев - ръководител на Института по пътна безопасност: Нашата пътна безопасност е разхвърляна в множество институции, всяка една от тях между другото се занимава с пътна безопасност. Добрите европейски стандарти показват, че няма проблем да се създаде такава административна структура.

Новият орган за пътна безопасност няма да наложи назначаването на нови кадри в държавната администрация. Служители от други институции ще бъдат преназначени към него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 5 милиона лева обновяват отделенията по хемодиализа
С 5 милиона лева обновяват отделенията по хемодиализа
Задържаният за убийството в Русе бил във фокуса на криминалистите и в Германия
Задържаният за убийството в Русе бил във фокуса на криминалистите и в Германия