НОВИНИ

Какви кадри ще търси бизнесът в зимните ни курорти за новия сезон?

Хотели и ресторантьори в Банско ще наемат над 5 000 работници през следващите месеци. И тази година ще се търсят основно бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и администратори. От туристическия бранш обаче са притеснени дали ще има достатъчно квалифицирани кадри за работа.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
11:41, 02.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В края на летния сезон хотелиери и ресторантьори в Банско започват да се подготвят и за предстоящата зима. Около 40% от хотелите в курорта затвориха врати през пролетта и освободиха персонала. В края на септември започва търсенето на нови работници.

Малин Бистрин, хотелиер: За съжаление липсата на персонал се оказа основен проблем в туризма в момента в България. Две са вероятностите и две са възможностите, които можем или да наемем външен такъв, какъвто ни позволява закона, или втория, който за мен е по-правилния е ... местен персонал от България.

Стотици работни места в сферата на туризма ще бъдат обявени и в Пампорово. Хотелиерите там също се оплакват, че трудно намират квалифицирани кадри, а наемането на работници от чужбина не решава проблема.

Николай Василев - хотелиер: Аз съм против вноса на хора от чужбина, защото все пак те не познават нашите нрави, не познават нашите традиции. Като дойдат тука не могат да предложат това, което ние може да им предложим. Трябва да си намерим кадри от мястото, тука от местата от България и от нашия регион.

От бранша признават, че трудно ще задържат млади и квалифицирани служители, защото те предпочитат да работят в Западна Европа. Там получават в пъти по-високи заплати в сравнение с курортите у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На море през септември: Какви намаления се предлагат в края на сезона?
На море през септември: Какви намаления се предлагат в края на сезона?
Демонстрации в Кишинев с искане за обединение с Румъния
Демонстрации в Кишинев с искане за обединение с Румъния