COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Подготвят нов закон за футболното хулиганство

Футболното хулиганство и агресията по стадионите отново са във фокуса на институциите. Депутати, МВР, Министерството на спорта и Футболният съюз търсят начини за справяне с проблема. Срещата им е провокирана след хвърлянето на бомбички и раняването на полицайката на мача Левски - ЦСКА - София във вторник. Вътрешното министерството е готово за въвеждане на драстични мерки и затягане на контрола за достъп до футболни мачове, каза министър Валентин Радев. Вижте повече в прякото включване на Радостин Любомиров с последна информация по темата какво по-точно ще се предприеме срещу вандализма и какви ефективни промени в закона се налагат.

от Радостин Любомиров БНТ-Спорт
18:05, 20.04.2018
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Двама министри, представители на две парламентарни комисии, прокурори и хора от ръковдството на Българския футболен съюз повече от 3 часа обсъждаха как да направят стадионите по-сигурно място.

В краткосрочен план, в следващия мач между Левски и ЦСКА след седмица ще има по-засилени охранителни мерки. В дългосрочен план, нов закон ще бори проявите на футболно хулиганство, нова наредба за сигурността по футболните стадиони, както и въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си закупи билет. От Футболната централа обещаха в нова наредба да повишат санкциите за провинилите се футболни клубове.

Не за пръв път ексцесиите по стадионите са обект на подобна кръгла маса, каквато имаше и днес, но сякаш поредицата от няколко мача между двата софийски гранда, при които нямаше сериозни инциденти, притъпи вниманието на всички.

;

На срещата в Музея на спорта висшето ръководство на Министерството на вътрешните работи пристигна с черни превръзки на едното око в знак на съпричастност с полицай Гергана Зашева, която пострада в сряда по време на дербито между „Левски“ и ЦСКА.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Днеска го гледах момичето, гледа с едното око и даже седна на леглото и исках даже да ги накарам колегите всеки да сложи по едно да видим половин час можем ли да заседаваме с по едно око.

Според участващите в дискусията основен проблем е размиването на отговорността около високорисковите мачове.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Докато има двойна езда, както си говорихме след това с колегите, ще продължава да е така. Затова онези хора там, които са по-напред от нас и са страдали, англичаните, са го направили. Изцяло отговаря един. При нас, когато е била само полицията, вероятно не е имало такива работи, аз не съм запознат, вие сигурно знаете повече от мене. Да го направиме и тук така, ако трябва.
;

Ето защо най-добрите практики от Англия, Италия и Испания в борбата с футболното хулиганство ще бъдат пренесени и у нас чрез нов закон. Сега действащият е от 2004.

Славчо Атанасов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта: Старият, в момента действащият, от 2004 година е, ако щете морално и всякак остарял. Просто не отговаря на това, което в момента става по нашите стадиони и по нашите спортни обекти.

Още на следващото дерби между „Левски“ и ЦСКА мерките ще бъдат по-строги. В сряда на националния стадион, когато е полуфиналът за Купата на България противопоставящ сини и червени, ще има по-голямо полицейско присъствие, а феновете ще бъдат подложени на още по-щателни и дълги проверки на входовете.

Красен Кралев - министър на младежта и спорта: От години българският спорт, не само футболът, става заложник на българските фенове. На една шепа хулигани, голяма част от тях с криминални досиета, които тероризират и фенове, и зрители, и съдии, и треньори, и клубове, и всички. И сме наясно, че от тука нататък повече крачка назад не може да има.
;

На стадионите у нас ще бъдат сложени допълнителни камери, които помагат за установяване на нарушителите, стана ясно след срещата.

Атанас Фурнаджиев - вицепрезидент на БФС: Вървим към търсене на лична отговорност, защото в крайна сметка вината не е и на клуба.

Дисциплинарната комисия на БФС днес санкционира „Левски“ с един мач пред празни трибуни и глоба от 4000 лева. В централата обаче скоро ще променят наредбата си и наказанията ще бъдат още по-строги при прояви на футболно хулиганство.

Дали тази дискусия ще доведе до реални резултати ще разберем при следващия двубой между „Левски“ и ЦСКА. Междувременно, все още няма задържан за извършителя, който хвърли бомбичка и рани полицайката Гергана Зашева и неин колега.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция в част от страната заради грип тип Б
Грипна ваканция в част от страната заради грип тип Б
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска