НОВИНИ

Какви мерки ще се вземат за ограничаването на мръсния въздух в София

Над 1 милиард и 400 милиона лева ще бъде бюджетът на София за догодина. Това е с над 100 милиона повече от тази. 480 млн. ще бъдат отделени за екология. Чистият въздух ще бъде сред основните приоритети в бюджета на общината, заедно с транспорта и образованието. Какви мерки конкретно ще бъдат взети за ограничаване на замърсяванията на въздуха?

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
20:25, 18.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Изграждането на третия лъч на метрото е най-големият екологичен проект на София, тъй като с изграждането му ще се спестяват над 96 000 тона вредни емисии годишно. Освен това Столичната община спира с дизеловите автобуси и ще купува само автобуси на газ и електробуси.

162 газови автобуса ще бъдат купени през 2018-а година. Освен транспортът, голям фактор за замърсяванията е и отоплението, а мерките за справяне с проблема очерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имам и среща с министър Димов и представители на прокуратурата, за да разгледаме възможностите съгласно действащото законодателство да ограничим отпадъчните материали за битово отопление. Ще можем да предложим и цялостна програма и да работим всички заедно, затова да убеждаваме хората, които имат възможност, да подменят начина на отопление. Разбира се, разчитаме и на министерството на околната среда и водите, което вече работи по стандартизация на горивата - въглища и дърва.

Освен това ще се инвестира и в изграждане и реконструкция на паркове и градини. Около 5 милиона лева ще бъдат вложени в зелената система на града. Ще бъдат засадени и още 2000 дървета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама младежи биха ученик от сирийски произход
Двама младежи биха ученик от сирийски произход
Сблъсъци заради избор на временен главен прокурор в Тирана
Сблъсъци заради избор на временен главен прокурор в Тирана