Конференция "Западните Балкани" събра в София политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност.

София

Интеграцията на Западните Балкани в общоевропейския разговор е основната тема, която се обсъжда днес тук на изключително високо ниво. Беше посочено и постигнатото до момента, а именно намаляването на цените на роуминга в страните от Западните Балкани със 70%, като целта оттук-насетне е да се стигне до пълно премахване на роуминга до 2021 година, тоест, за 2-3 години прогрес, нещо което на Обединена Европа е отнело повече от 10 години.

Българският еврокомисар Мария Габриел посочи до момента, че по програма "Еразъм+" са били финансирани повече от 40 000 студенти от и за Западните Балкани и изтъкна, че е изключително важно да се инвестира в младите хора, за да се спре изтичането на мозъци и програмата "Еразъм" да продължи не само за Северна Македония и Сърбия, а и за останалите държави от Западните Балкани.

Ангел Джамбазки - евродепутат: Най-вече целим да формулираме още веднъж ясна и недвусмислена българска позиция и политика по отношение на нашия интерес на Балканите. Това, което ние искаме да постигнем, е ясно и гласно да формулираме своите цели и задачи, една от които е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Северна Македония, на хората с българско национално самосъзнание в Северна Македония. Защото в момента целият разговор се върти около историята. Тя е безспорна и се основава на историческите извори, но нашето впечатление е, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се огласи, да се формулира българската общност в Република Северна Македония.
Мария Габриел - еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж: За мен е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети. ЕС беше и сред първите помогнали при земетресението в Албания - 15 милиона евро бяха отделени само преди 3 дни, за да могат да помогнат бързо да се възстановят. Разбира се, че това не е достатъчно. На мен много би ми се искало да наблегнем на три важни неща: необходимостта от инвестиции, да се наблегне на инвестицията в талантите, защото изтичането на мозъци е много голям проблем, и разбира се теми, свързани със сигурността.

Страните от Западните Балкани трябва да решат своите проблеми от миналото преди да бъдат приети в Обединена Европа.