НОВИНИ

Какви са докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС?

Европейската комисия предложи започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Македония. Предложението трябва да бъде одобрено от всички държави-членки на ЕС. Решението ще бъде взето през юни на срещата на върха в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 17.04.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

ЕК дава тази препоръка, защото е преценила, че Албания и Македония са покрили в достатъчна степен критериите да се започнат преговори за присъединяването им към ЕС, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Препоръката за Македония не е първата, но тя беше отхвърлена от държавите-членки на ЕС. Това е първата подобна препоръка обаче за Тирана.

Изводът на Комисията е, че разширяването на ЕС към Западните Балкани е необходимо не само на шестте държави в региона, но и за целия ЕС.

;

Важните области, които Брюксел внимателно следи, преди да препоръча започването на преговори, са върховенството на закона, спазването на човешките права, борбата с корупцията и организираната престъпност и състоянието на икономиката.

Две от шестте балкански държави - Сърбия и Черна гора - вече водят преговори за присъединяване. Босна и Херцеговина и Косово засега имат статут на потенциални кандидати. Днес Комисията реши, че Албания и Македония също са постигнали достатъчен напредък, за да започнат важните за тях преговори.

Проблемите, които досега спираха Скопие, бяха свързани най-вече със споровете с Гърция за името на страната, а критиките към Тирана са насочени към борбата с престъпността.

;

Според Екатерина Захариева единственият начин да имаме силни и проспериращи Балкани, е членството в ЕС.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Мисля, че ще има много повече механизми за помощ, но и за въздействие върху страна, която е в процедура по преговори, която започва да отваря глави и се ползва с механизмите на предприсъединителните фондове, която може по-активно да получава експертиза и помощ от страна на ЕС. Така че това не е решение за членство, а за започване на преговорен процес.


;

Най-проблемна от кандидатите за членство остава Турция. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви днес, че Анкара е ключов партньор на Брюксел в много области като сигурността, енергетиката и търговията. Засега обаче не може да става дума за размразяване на преговорите за членство.

Федерика Могерини - върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС: Стъпките, които сме видели до сега, свързани с процеса на разширяването, трябва да бъдат оценени много откровено и ние стигнахме до заключението, че в момента не може да отговорим нови глави в преговорите с Турция.

Всички държави-членки трябва единодушно да гласуват започването на преговори със Скопие и Тирана. Дали Гърция ще гласува за Македония и дали скептичните по отношение на престъпността в Албания държави ще пременят мнението си - ще видим през юни.

;

И Скопие, и Тирана реагираха положително на новината от ЕК.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че през последните 20 години Албания е слушала много внимателно препоръките на Брюксел.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че македонците имат повод за гордост, защото са една стъпка по-близо до ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силви Вартан се срещна с премиера Борисов и с кмета на София Йорданка Фандъкова
Силви Вартан се срещна с премиера Борисов и с кмета на София Йорданка Фандъкова
Показен арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева
Показен арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева