НОВИНИ

Изграждат нови площадки към полигона за борба с градушки в Поповица

Разширяват се обработваемите площи, които ще бъдат защитени от влиянието на градоносните облаци. Към полигона в пловдивското село Поповица предстои да се открият нови четири площадки , които ще покриват територията до Хасковска област. От тази година работи и новия радар, който подава информация за развитието на градоносните облаци.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
08:26, 08.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Най-тежката година за ракетострелците на полигона в село Поповица е била 2014-та, когато се били изстреляни близо 15 000 ракети. За новия сезон, който беше открит на 27 април , от Изпълнителната агенция "Борба с градушките" са подсигурени за цялата страна 13 000 ракети, а в Поповица за сега имат 20 в готовност. На полигона тук очакват да получат и нов радар от съвременно поколение.

Никола Ковачев - директор на "Борба с градушките" Пловдив: Неговата задача е както да осигурява информация за Поповица, така и за новия полигон, който предстои неговото откриване в Хасково. Самият локатор е 300 км, но видимостта която е необходима за градозащита е 80 км, което той ги осигурява и работи в график с останалите локатори.

Новите полигони в Тъжа и Хасково ще бъдат открити до края на месец май. Към тях вече са оборудвани близо 50 площадки за обстрел. Въпреки това едва една трета от територията на страната в момента е защитена от градушките. Ситуацията коренно би се променила, ако бъде въведен и самолетният способ за обстрел на градоносните облаци.

Инж. Ваньо Славеев - директор на изпълнителната агенция "Борба с градушките": Чрез самолетния способ ще се покриват 90% от територията на страната. Ако разгледаме случая в Българене, тя минава източно на 30 км от защитаваната територия, да допуснем че бяхме въвели самолетен метод, тези загуби щяха да са минимални.

За да обслужват новите площадки, в агенцията ще бъдат назначени на временни договори ракетострелци, които вече са преминали курс на обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертви и ранени след експлозия пред  мюсюлмански храм в Пакистан
Жертви и ранени след експлозия пред мюсюлмански храм в Пакистан
Павел Васев е получил 4 инсулта, състоянието му към момента е стабилно
Павел Васев е получил 4 инсулта, състоянието му към момента е стабилно