НОВИНИ

Какви са окончателните промени в Изборния кодекс?

След 15 часа работа и само 100 дни преди евровота парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс. Преференциите и машинното гласуване скараха депутатите. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:09, 15.02.2019
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Преференцията - възможността да дадем шанс на кандидата, който припознаваме като свой. Сега повече хора ще трябва да го посочат, за да се изкачи нагоре в партийната листа. Депутатите увеличиха прага за преференциалния вот. Така той стана колкото за 1 цял мандат.

Номерата пред партиите и коалициите в интегралната бюлетина остават, но те ще се различават от тези на преференциите. За конкретен кандидат ще гласуваме с трицифрено число.

На евроизборите през май трябва да се осигурят 3000 машини, а за местния вот на есен - 6000. След изборите за кмет през 2019 г. всички избори да се провеждат само с машини, решиха още депутатите.

Без видеонаблюдение и без огласяване на социалогически данни в деня за размисъл и този на вота.

30 минути след полунощ депутатите отхвърлиха искането на БСП за нов състав на Централната избирателна комисия, чиито мандат изтича през март.

И днес в кулоарите имаше отзвук за резултатите от законодателния маратон. Омбудсманът ще сезира Конституционния съд веднага щом текстовете бъдат обнародвани в Държавен вестник. От ляво обвиняват ГЕРБ и ДПС в договорка. Управляващите отхвърлят тези твърдения.

;

13 - толкова пъти е ремонтиран Изборния кодекс. Според омбудсмана Мая Манолова - всяка следваща промяна отнема още и още от правата на гражданите.

Мая Манолова - омбудсман: Отнемат правото на българите да гласуват за личности. Преференцията става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 хиляди лева. 130 хиляди гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи.

Точно завишеният праг за избор с преференция сблъска депутатите - обезсмисля ли се изборът на определен кандидат.

Спас Гърневски - депутат от ГЕРБ: Да, по-висок е сега прагът и е много трудно, но пък който се е доказал в своя район, в своя град, пред хората, той ще намери начин да попадне в политическата система.
Елена Йончева - депутат от БСП за България: На практика това е невъзможно. В момента всички депутати, които са с преференциално гласуване в Парламента, нито един нямаше да може да бъде избран по тези правила, които са наложени.
Валентин Касабов - депутат от НФСБ, ОП: Това безобразие трябва да спре. Този, който иска да се кандидатира като мажоритарен кандидат да не ползва името аурата на съответните партии.
Джейхан Ибрямов - депутат от ДПС: Но да не се смесва преференцията с мажоритарния вот. Всеки, който иска да се докаже като мажоритарен, който иска да докаже, че има възможността да се яви самостоятелно на избори. Кодекса го позволява.

Кой с кого - и днес този въпрос се задаваше. И от ГЕРБ, и от ДПС са категорични - сделка помежду им няма. И патриотите не смятат, че има договорка. От ляво не вярват.

Елена Йончева - депутат от БСП за България: Разбира се, че ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно срещу отнемането на това право на българските граждани, срещу преференциалното гласуване.
Спас Гърневски - депутат от ГЕРБ: Няма нищо лошо да се обединяваме около добрите решения и то всички. - Нямате сближаване с ДПС? - Не това позиция на ДПС и то категорично заявена.
Валентин Касабов - депутат от НФСБ, ОП: Всичко това е практики, които се наложиха през тези години. Част от практиките са даване под наем на част от партиите. Това се нарича ишлеме.
Джейхан Ибрямов -депутат от ДПС: Ако между нас има сговор, сговор има между ГЕРБ, БСП и всички останали партии по потъпкване на човешките права българските граждани да не могат да гласуват.

От ДПС смятат, че с поправките в Изборния закон и запазването на лимита от 35 секции за държава в чужбина са отнети правата на българите извън Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев за Изборния кодекс: Категорично мнение ще има, когато дойде при мен
Румен Радев за Изборния кодекс: Категорично мнение ще има, когато дойде при мен
Бойко Борисов коментира промените в Изборния кодекс
Бойко Борисов коментира промените в Изборния кодекс