НОВИНИ

Какви са перспективите за европейското бъдеще на Македония?

Доста по-спокойно осъмнаха и Македония, и Гърция тази сутрин, в сравнение с вчерашната суматоха. До късно снощи обаче в Скопие е имало протести пред македонския парламент, в които са участвали няколкостотин души, организирали се в социалните мрежи. 25 души от протестиращите са били задържани от полицията, а 7 полицаи са били ранени.

Александър Марков
от Александър Марков
08:00, 18.06.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Македонската полиция за борба с масовите безредици използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне белязан от насилие протест в Скопие против договора с Гърция за новото име на страната.

Полицията се намесила, след като някои от демонстрантите започнали да хвърля камъни и бутилки срещу служителите на реда, охраняващи парламента. Няколко демонстранти били арестувани. В протестите участвали няколкостотин души.

По-рано през деня външните министри на Гърция и Македония подписаха историческо споразумение за новото име на бившата югославска република, която вече ще се нарича Република Северна Македония, слагайки край на близо 30-годишен спор. Документът трябва да бъде одобрен от парламентите на двете страни, а в Македония ще бъде организиран и референдум. Македонският президент заплашва да блокира сделката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решаващ ден за коалиционното управление в Германия
Решаващ ден за коалиционното управление в Германия
Недоволство от некачествен ремонт на улици в Глоджево и Кривня
Недоволство от некачествен ремонт на улици в Глоджево и Кривня