НОВИНИ

Какви са посланията в речта на Си Цзинпин?

В дългата си три часа и половина реч, президентът Си обяви нова ера в развитието и модернизацията на Китай. Словото му предначертава по-активна роля на страната в чужбина и задълбочаване на вътрешните реформи. Откриването на Конгреса официално дава началото и на избора на новите ръководители в партията. За посланията в речта на президента Си Цзинпин и какви са очакванията от конгреса - разказва кореспондентът ни в Азия Георги Джартов.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
20:43, 18.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Конгресите на Китайската комунистическа партия традиционно са най-важните събития в политическия календар на страната. Те служат за тържествено приемане на решения, които са взети предварително. Насоките, които се представят, чертаят основните посоки и цели, които се поставят пред китайските граждани.

Президентът Си отново препотвърди амбицията на Пекин да затвърди и разшири влиянието си по света. Това ще се постигне чрез продължаване на реформите в икономиката, армията, опазването на околната среда и други сектори. Си предупреди делегатите, че утвърждаването на модерната социалистическа държава ще е труден път, изпълнен с предизвикателства. Вътрешно партийната корупция бе определена като основен проблем. Това подсказва, че мащабните чистки на предполагаеми подкупни партийни членове ще продължат.

Амбициозният план предполага и обединение на всички китайци зад Комунистическата партия и нейните лидери. По време на едноседмичния Конгрес е почти сигурно, че Си ще получи доверие за втори мандат начело на Партията.

В следващите няколко дни също ще стане ясно, дали той ще е успял да събере подкрепа за допълване на дали партийната конституция с неговата идеологическата доктрина. Подобно признание ще издигане Си до ранга на предишни китайски ръководители, като Мао Дзе Дунг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Режисьорът академик Людмил Стайков навършва 80 години
Режисьорът академик Людмил Стайков навършва 80 години
Общо 12 души са задържани след побоя над горските служители от Хисаря
Общо 12 души са задържани след побоя над горските служители от Хисаря