Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още 4 години да я придобият. Това решиха депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага, заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни. Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се обяви против тази мярка.

Вижте защо:

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е против тази отсрочка, а решението тя да се даде за пореден път еу политическо, заяви д-р Брънзалов. 16% или 673 души са общопрактикуващите лекари, чиито практики би следвало да бъдат заличени, както показва статистиката.

По думите му, всичко това показва острия недостиг на общопрактикуващи лекари в страната.

д-р Николай Брънзалов, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: Общата ни възраст е толкова напреднала, че едва ли след пет години картинката ще е по-различна.

Множество общопрактикуващи от малки населени места нямат време за специализация, какъвто е случаят с д-р Стоян Костов от Кресна.

Д-р Бръвзалов се обяви за това да се даде отсрочка за специализацията на лекари, които са я започнали, а не за онези, които нямат намерение да придобият такава. По думите му, специализацията е важна, защото медицината се развива бързо.

д-р Николай Брънзалов, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: Лекарската професия винаги изисква усъвършенстване. Ти трябва да си в крак с времето. Говорим за медицина, говорим за работа с живи хора. Квалификацията на всеки лекар кореспондира с неговото ниво на квалификация.

Той допълни, че е нужна инвестиция в първичната извънболнична медицинска помощ, каквато досега, по думите му, не е съществува.

Хиляди пациенти в Кърджалийско може да останат без личен лекар

Хиляди пациенти в Кърджалийско може да останат без личен лекар

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики след юни тази година. Тогав...

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, които дават право на личните лекари без специалност по обща медицина да продължат да работя...