НОВИНИ

Какви са постиженията на младите български учени?

Откритията, с които младите български учени правят България популярна в света - репортерът на БНТ Николай Минков е в „София тех парк“. Едно от най-ярките постижения, които от БАН определят като уникално е е откритието, че на Балканскя полуостров са намерени останки от първите хоминиди край Чирпан и Атина. Виждате ги - това са челюст и зъб, които се оказват на най-ранните същества в Европа. Откритието прави българските учени равни на колегите си в света.

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 01.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Две млади момичета учени, които са само на 22 години, но вече са завършили молекулярна биология, работят по проект за синтетична бактерия с приложение в стопанството и фармацевтиката. След седмица им предстои състезание в Ню Йорк, на което те ще представят разработката си. Пред камерата на БНТ те споделиха, че за наука парите никога не стигат и че идеята на проекта надхвърля постигането на краен резултат.

За наука парите никога не стигат. За такъв проект са необходими 40 хиляди лева годишно. Моята вътрешна мотивация е, че ще се сблъскам с непознатото и не е ясно какви изненади ще поднесе експериментът. Средната възраст на екипа ни е 23 години. Интересно е да се сблъскваш с психиката на всеки един от екипа ни.
Идеята е да запознаем всички възрастови групи с молекулярната биология - да видят каква е ситуацията в България и да подпомогнат научните среди.

Тези млади учени са бъдещите народни будители, които ще дадат ново начало на българския дух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на финансите обсъжда да има ли повече средства за наука
Министерството на финансите обсъжда да има ли повече средства за наука
Паднаха всички обвиненията срещу кмета на Асеновград
Паднаха всички обвиненията срещу кмета на Асеновград