НОВИНИ

Трудно ли се получава разрешително за оръжие?

Трудно ли е да получиш разрешително за оръжие и кой има право да носи пистолет? По данни на русенската полиция приблизително на всеки 100 души в областта двама имат оръжие. Такава е ситуацията и в цялата страна. Повечето са ловци, колекционери, или са взели оръжие за самоотбрана. Няма изискване да работиш в охранителна фирма и да притежаваш собствено оръжие.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
20:30, 30.10.2018
10207
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Всеки, който иска да притежава огнестрелно оръжие трябва да има документи от няколко институции - съд, полиция, психиатрия, прокуратура, както и да премине курс на обучение.

Според Ивайло Димитров - собственик на оръжеен магазин в Русе, Законът за оръжията и боеприпасите поставя наистина сериозни изисквания и ако има инциденти, то те по-скоро са изключения.

Ивайло Димитров: По закон късоцевно огнестрелно оръжие притежават хора, които да се самоохраняват, които имат притеснения за собствената си сигурност или пренасят примерно големи суми с пари и по преценка на служителите в полицията или му се разрешава или му се отказва разрешително..

Пистолетът трябва да се съхранява в каса, да не се вижда, когато се носи, да не се употребява, ако няма реална заплаха. Сериозни са изискванията и за покупка.

Ивайло Димитров: Бих ви разрешил [да си закупите оръжие], ако имате разрешително за купуване. Ако нямате, не мога да ви предоставя достъп до оръжие.

Хората, които си купуват пистолети, обаче не са много.

Ивайло Димитров: В моя магазин специално може би 4-5 човека на година минават да търсят късоцевно огнестрелно оръжие.

Охранителните фирми, с които се свързахме, отказаха да коментират пред камерата ни критериите, по които подбират персонала си, но обясниха, че все по-трудно намират квалифициран персонал на по-млада възраст. Въпреки това се стремят да не правят компромиси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80% от катастрофите у нас са по вина на шофьора
80% от катастрофите у нас са по вина на шофьора
 Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация
Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация