НОВИНИ

Какви са причините за протестите в Иран?

Това, което може да стане в Иран, се дължи само на Иран. Не е нито Тръмп, Сорос, израелци или саудитци. Държава, която да има база да дестабилизира ,да може да влияе на процесите в Иран, е абсурд. Това коментира в "Денят започва" журналистът от "24 часа" и водещ на "Плюс това" Георги Милков. По думите на арабиста проф.Владимир Чуков това, което виждаме, са много ясни икономически проблеми, а в петък ще се реши какво ще бъдещето на страната.

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 04.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Георги Милков, журналист: Не бих нарекъл Иран дестабилизирана държава. Ако бъде такава, това би било много зле за нас. За сега мисля, че нямаме повод за такива. Възможно е нещата да се променят много бързо, в момента е стабилизирано, но все пак мисля, че положението е сериозно. Иран е страна с висока сигурност.
Проф. Владимир Чуков, арабист: Това, което виждаме, очевидно са много ясни икономически проблеми. В Машхат, където започнаха нещата има няколко фалирали банки. където са вложени парите на стотици иранци. Твърди се, че това са около 100 млрд. долара в следствие на сделката. Очаквало се е да донесат социални придобивки. Излезе информация, че властите са знаели. На 9 декември Рохани говори за борба срещу бедността. Той е усетил,че прекомерно е вдигната летвата за военни разходи. "Не на газа, не на Ливан, аз продължавам в Иран.". Иран е държавата с втори по значимост запаси на нефт.

Милков каза, че има защо да са недоволни хората, защото правителството харчи много пари за военни разходи, но могат да протестират и заради корупция, права на жените също. Според него Протестират комунисти, монархисти, анархисти и всякакви. По думите му, когато обаче средната класа се включи в тези протести, тогава обстановката би станала наистина критична.

Според Чуков в петък на петъчната молитва ще се реши какво ще бъде в Иран. Според него реално движещите сили и студентите ги няма, а сега протестира най-ниската класа.

Георги Милков бе категоричен, че това, което се случи в Иран, е чисто вътрешно-ирански проблем. Самата държава е с хора, които са горди и няма да тръгнат да правят нищо за чужд проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В КАТ проверяват новите анализатори за изгорели газове на автомобилите
В КАТ проверяват новите анализатори за изгорели газове на автомобилите
Синя и кървава луна ще се съчетаят в края на януари
Синя и кървава луна ще се съчетаят в края на януари