НОВИНИ

Какви са причините за бягството на двамата затворници?

В осмия ден от издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор , служителите на затворите възобновиха протеста си. Днес правосъдният министър свика национално съвещание. Темата в "Още от деня" коментират Ивайло Григоров - член на УС на Синдикат на служителите в затворите в България и експертът Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 10.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Тихомир Безлов коментира, че е сложно да се отговори какви са шансовете да бъдат открити, защото не е ясно какво стои като логистика и подкрепа зад тези хора. По думите му, обикновено хора, които имат пари, не ги залавят. Според него темата корупция е огромна, а нашите затвори са амортизирани и немодерни.

Ивайло Григоров - член на УС на Синдикат на служителите в затворите в България : От 10 години сигнализираме за положението на местата за лишаване от свобода, недостигът на служители, техническото обезпечение. Крачките са минимални в тази посока. Огромна е липсата на служители. 697 човека прогнозно трябват още като щатове. 300 човека не достигат към момента. Заплатата им е под средната за страната, между 800-1000 лв. в зависимост от прослуженото време.

Между 28-30 човека на смяна са хората, които работят вътре в Софийския затвор при 700-900 затворници, в зависимост от сезона, коментира Григоров. Той заяви, че ще продължат да протестират, но ако бъде увеличен броят на състава и техническото обезщетение, може да се стигне и до споразумение.

Ивайло Григоров - член на УС на Синдикат на служителите в затворите в България : За да ви отговаря защо ги гони чистачка, въпреки че не е точно така, от 28 човека на смяна, 27 са на постове, а ако оставят постовете и подгонят лишените от свобода, се създават предпоставки за още по-тежки ситуации.

Григоров коментира още, че на осмата минута вече е имало сформиран екип за преследване, което според него е абсолютно безсмислено, защото в други страни има бойни ядра, които стоят в готовност, за да реагират на момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Абу Даби Екатерина Захариева откри 77-ото посолство на Република България
В Абу Даби Екатерина Захариева откри 77-ото посолство на Република България
Прокуратурата иска временен арест за Желяз Андреев
Прокуратурата иска временен арест за Желяз Андреев