НОВИНИ

Какви са възможните коалиции в следващия парламент

Какви са възможните коалиции в следващото 44-то Народно събрание? Макар от математическа гледна точка отговорът на този въпрос да не е труден, от политическа - остават много неизвестни. Изборни експерти и математици смятат, че една център-дясна коалиция е по-възможната комбинация. Какви по-конкретно обаче са вариантите, които евентуално ще доведат до парламентарно мнозинство, на базата на мандатите на петте партии в новия парламент - вижте.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:01, 28.03.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
какви възможните коалиции следващия парламент

Първият и най-вероятен вариант за управленско мнозинство в новия парламент е коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Мандатите на победителя от изборите и на третия в класирането са точно 122, което е достатъчно, за да се образува работещо управленско мнозинство.

доц. Димитър Димитров: "Отговорността в този случай, разбира се, се носи, ако трябва да говорим за национална отговорност, от ГЕРБ и "Обединените патриоти", които, след като технически изпълняват условието да имат повече от 120 депутати, би трябвало да са в състояние да формират подобно мнозинство. Още повече че ВОЛЯ няма изразена позиция и вероятно би била склонна да подкрепи такъв формат".
проф. Михаил Константинов: "Със сигурност няма да е лесно конфигурирането на правителство, въпреки че очевидно в център дясно е по-възможна комбинацията. Аз се надявам, че на българските политици им е дошъл най-сетне акъл в главите и няма да стигнат дотам да правим наесен избори. Тръгнем ли да правим наесен избори, ще ни вземат председателството, и без това ще идва комисия да види докъде сме го докарали. И като види, че още не сме си подредили къщата, ще останем без председателство или с председателство след 15 години, а след 15 години какво ще има от Евросъюза, аз не знам.

По линията на работещи управленски варианти - вторият, който обаче е много по-малко вероятен, е управление без ГЕРБ. Но това, според Димитров, ще изисква всички останали 4 парламентарно представени сили да се включат в организирането на мнозинство.

доц. Димитър Димитров: "Което прави много малко вероятен такъв сценарий. Значи, връщаме се, общо взето, 2013-та година, някакво мнозинство, което, за да изключи ГЕРБ, трябва да обедини всички в някакъв формат "Всички останали". По тази причина то е твърде малко вероятно".

Ако ГЕРБ не успеят да направят правителство и се дойде до втория вариант, в който от БСП се опитат да съставят кабинет - в тази ос, според Димитър Димитров, лицето биха били Обединените патриоти - те и левицата обаче имат 107 депутати. Така че няма как да се мине и без ДПС - това второ евентуално мнозинство ще включва 133 депутати, но според Димитров би било в ущърб на БСП.

доц. Димитър Димитров: "Вижте, толкова пъти е заявявано, че няма да се прави коалиция с ДПС от г-жа Нинова, че такъв кръгом в заявките и реализацията няма да се отрази добре на партията".

Това според изборния експерт, автоматично би активизирало публична форма на недоволство. От друга страна, според Димитров ДПС вероятно са най-малко заинтересувани веднага да се тръгне към нови избори, защото това означава в публичния разговор отново да присъства ДОСТ.

доц. Димитър Димитров: "Разбира се, че от ДПС биха искали този разговор да бъде позабравен, проектът ДОСТ да отшуми и някак си естествено да загуби инерция, и едва ли би рискувало да подкрепи какъвто и да е план за стигане в обозримо бъдеще до нови избори".

И друг изборен експерт, Михаил Константинов, коментира пред БНТ, че конфигурирането на правителството няма да е лесно, но очевидно в център-дясно е по-възможната комбинация. Неизвестните обаче остават.

Ако и ВОЛЯ влезе в това мнозинство, стават 134 депутати - а по-комфортно мнозинство рядко е имало в Народното събрание, коментира изборният експерт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Да, България има перспектива
Христо Иванов: "Да, България" има перспектива
Падат цените на зеленчуците на варненските пазари
Падат цените на зеленчуците на варненските пазари