НОВИНИ

Какви са забележките на Лекарския съюз към здравния модел "Ананиев"?

Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото на седмицата от Кирил Ананиев нов модел на здравното осигуряване. Според съсловната организация е недопустимо изборът на пациентите да избират кой да ги лекува, да бъде заменено с това кой да финансира лечението им.Гост в студиото на "Сутрешен блок" беше д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 19.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Д-р Николай Брънзалов: Това е голямо постижение, че преди 20 години пациентите си избираха и си избират към настоящия модел лекар и лечебно заведение, в което да се лекуват. Ако този здравно-осигурителен модел влезе в сила, те ще избират фонд, защото този фонд може пък на мен да не ми предложи договор. Към настоящия момент аз имам договор с НЗОК и съответно пациентска листа, но ако образно казано НЗОК се наруши, не бих казал, че ще има същата съпоставка. На практика тези пациенти, които не са в моята листа, те ще бъдат в листата на някой друг общопрактикуващ лекар, който ще има договор или няма да има с фонда, който пациентът е избрал.

По същия начин стоят нещата с всички лечебни заведения, защото болницата "Х" може да няма договор с фонда на пациента, подчерта той.

Д-р Николай Брънзалов: Ние бихме желали да участваме в един процес, в който да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове, даже в първоначалния вариант нашата съсловна организация беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пием ли по-малко бира?
Пием ли по-малко бира?
Брат и сестра в топ 50 на Световната ранглиста по спортни танци
Брат и сестра в топ 50 на Световната ранглиста по спортни танци