НОВИНИ

Какви ще са професиите на бъдещето

Промените, които се случват в съвременния свят, са интензивни и ще моделират работната среда основно според нуждите на пазара. В следствие на тези процеси ще се появят напълно нови професионални направления.Канадска фондация, която се занимава с образователни въпроси, е изготвила списък на професии, които е доста вероятно да се появят до 2030 година.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
11:31, 24.01.2017
5319
Чете се за: 03:08 мин.
Още

Съществуват предпоставки, които водят до естествени промени във всеки аспект на живота.

Някои от основните и променящи се условия са например средната възраст на човешкия живот и масовото застаряване на хората.

;

Друга предпоставка за професионалните промени е свързана с енергетиката и предстоящите климатични промени. Очаквано природните изчерпаеми ресурси ще привъшат, тъй като годишното потреблението на фосилни горива е доста по-високо от процента на възстановяването им. Човешките научни стремежи ще се концентрират върху по-добрата експлоатация на възобновяеми енергийни източници като вода, вятър, слънце.

Мащабен процес е и скоростното навлизане на дигиталните новости, които преобръщат ежедневието ни толкова много, че вече ги възприемаме като основно удобство, необходимо колкото е електричеството или друг символ на цивилизования живот.

Стремежът пък за развитие на роботиката ще промени света завинаги, особено по отношение на рутинните задължения.

До 2030г. търсенето на професионални качества ще е променено в следствие именно на изброените и още много действащи фактори. Ще се спра само на някои от така наречените професии на бъдещето.

Например консултант по роботите през 2030г. ще е необходим, тъй като научните разработки в сферата на роботиката са много напреднали и редица компании инвестират сериозно в тези изследвания. Тези роботи ще се използват масово в домакинството и хотелиерството. Някои от тях ще имат умения, изискващи голям капацитет, като шофиране и готвене, а други ще са насочени към по-рутинни процедури като метене, минаване с прахосмукачка, обслужване на домашни любимци. Роботите вероятно ще могат да заемат ролята на обслужващ персонал или да се грижат за възрастен човек, дете. За избора на точен робот за домакинството ще са насреща именно консултантите по роботи, които ще помагат на нуждаещите се да изберат правилнатата програма за конкретната нужда на дома. Уменията, които трябва да притежава такъв тип консултант са разнообразни, тъй като той едновременно трябва да е съветник и продавач, но трябва и добре да е запознат с технологията.

Комбинация от новости през 2030г. ще преобърне идеята за танцовото изкуство, което хилядолетия се е променяло единствено стилово. Развитите земни технологии за космически туризъм ще могат да се прилагат и в културата. Ще можем да гледаме неуморни таньори, изнасящи представленията си на много ниска или нулева гравитация. Благодарение на научната работа на специалисти над разработката на екзоскелетите (допълнително устройство, което подсилва тялото), в бъдеще ще намалеят драстично контузиите на сцената. През 2030г. стандартните танци вероятно ще са бутиково удоволствие и масово хората ще могат да избират между двойки, сред които единият е дори робот. Всичко това ще отвори нови възможности за самоизразяване и човешка подвижност.

Телехирург или хирург, който работи от разстояние е професия, свързана с практика за опериране на хора от разстояние чрез прецизна хирургична роботика, сканиращи, чувствителни технологии и високоскоростни мрежи за комуникация. Тази позиция ще е основно в услуга на хора, които живеят в отдалечени райони и не могат по спешност бързо да достигнат до подходящо лечебно заведение. Един от начините да се реализира това е като в повечето населени, но далечни места се изградят болнични бази. Необходимите оперативни принадлежности ще се изпращат с дрон. Това ще повиши нивото на обслужване на пациенти, нуждаещи се от спешно лечение.

;

Следващата професия вече отдавна съществува, но в бъдеще търсенето на експерти по оптимизация на процесите се очаква да нарастне. Ще трябва да са способни да свеждат дни работа до няколко часа, три интервюта до едно, да редуцират десет административни стъпки до една. Такъв човек трябва да има знания и умения в сферата на социологията, математика, логистика, мениджмът и други.

Аквапоничен рибен фермер ще е спасителят на рибната популация, но по изкуствен път. През 2030г. се очаква възпроизводстовто на водните обитатели драстично да намалее в следствие на много фактори, но пък апетитът ни към този вид протеини ще е все така изобилстващ. Фермите, благодарение на които ще можем да се радваме на рибно меню и през 2030г. ще са аквапонични, което означава комбинирано отглеждане на риба и растителни видове в рециркулационна система. Идеята за аквапоника се основава върху доброто взаимодействие. В един малък воден басейн трябва да има растения, които са по повърхността на водата, а под тях да живеят рибите.

Когато растителните видове отпускат кисловод във водата, рибите могат да съществуват, растенията същото така имат и пречистваща функция. Рибите пък по естествен път изхвърлят хранителни съставки за растеният, които са почти напълно достатъчни за съществуването им. Тази модерна биотехнология има редица предимства пред стандартните рибни ферми. Необходими са значително по-малко ресурси и място за осъществяване на процеса. Заради тези предимства, занаятът ще е популярен сред хората в близкото бъдеще. Очакваните умения както се подразбира са познания в областта на растенията и животните и технологиите.

Специалисти по соларни технологии е професия в сферата на енергетиката. Светът е на път да изчерпа залежите си на конвенционални енергогорива и е време да се впрегнат по-сериозно неизчерпаемите източници като слънце, вятър, вода, геотермална енергия и други. Слънцето е напълно природосъобразен източник на енергия, което е друга основна причина за научния интересн към енергията му.

;

В близкото бъдеще се очаква слънцето радикално да промени начина, по който енергизираме нашия свят. Ако соларните технологии напреднат до степен, в която да се оползотвори по-голяма част от неичерпаемата енергия на слънцето, то ще има нужда и от специалисти, които да се грижат за тези мрежи. Те биха могли да бъдат притежатели на подобни паркове или да помагат на други собственици да градят и поддържат тези съоръжения.

;

Интересът към бъдещето е движеща сила за амбициозните хора. Много промени ще сполетят света и някои от тях няма да са особено плавни. Креативността може да е вратичката към успеха и благодарение на нея да успяваме да не изоставаме много от световните процеси, а дори и да ги изпреварваме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна посреща фотоизложбата Мост към Кристо
Варна посреща фотоизложбата "Мост към Кристо"
12 станаха жертвите на лавината в Италия. 17 човека са в неизвестност
12 станаха жертвите на лавината в Италия. 17 човека са в неизвестност