НОВИНИ

Радев изрази подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на Македония

Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Скопие по покана на македонския си колега Георге Иванов. Това е първо посещение на български държавен глава от 16 години насам.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:35, 16.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Договорът за приятелство е насочен към това, което свързва и обединява България и Македония и е здрава основа, върху която трябва да се надгражда е позицията на президентите Георге Иванов и Румен Радев. Подчертаха, че само няколко месеца след подписването му стокообмена има чувствителен ръст, както и броя на туристите. Приемат го като лакмус за отношението на хората. Румен Радев подчерта, че договорът не трябва да остане къс хартия и еднократен акт, а трябва да бъде необратим процес. Според президентите е нужно по-интензивно общуване, което може да стане с по-добра свързаност - транспортна, енергийна и дигитална. В тази връзка Радев и Иванов очакват ускорено изграждане на Коридор 8, подобряване на работата на контролно-пропускателните пунктове между двете страни и откриване на нови.

Георге Иванов, президент на Р Македония: С президента Радев говорихме и за новата Стратегия на Европейския съюз по отношение на разширяването, което в голяма степен е заслуга именно на България, както и реалните възможности на Република Македония. Реални възможностите на Република Македония през Българското председателство да започне преговори за членство в Европейския съюз и да получи покана за членство в НАТО на Срещата на върха през юли.
Румен Радев, президент на Р България: Що се отнася до перспективите за европейска и евро-атлантическа интеграция на Република Македония, България винаги е била един от най-силните адвокати за вашите перспективи в това отношение и винаги сме ви подкрепяли. Но, разбира се, има още доста да се върши в различни сфери. И Република Македония може винаги да разчита на Република България за експертна и друга помощ във всички необходими области.

Двамата президенти очакват бързо да бъде сформирана съвместната комисия, която да определи личностите и събитията,които да честваме заедно. Румен Радев припомни, че имаме общо минало и от начина на третиране на това минало зависи европейската перспектива на Македония. Решението за името на западната ни съседка ще стане в честни преговори, каквито вече се водят между Македония и Гърция, каза президентът Радев. Посочи, че тези преговори като резултат засягат и България.

Румен Радев. президент на Р България: За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни.

Българският президент поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата Св. Спас в Скопие. Срещна се също с македонския премиер Зоран Заев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни пешеходни пътеки с неясен статут объркват пешеходците в София
Опасни пешеходни пътеки с неясен статут объркват пешеходците в София
Бойко Борисов на конференция по сигурността в Мюнхен
Бойко Борисов на конференция по сигурността в Мюнхен