Япония е най-старата наследствена монархия в света. Според историците, тя е на близо 1500 години. За очакванията от новия император и ерата Рейва - вижте разговора на Надежда Василева с едни от най-известните анализатори в Токио.

Определят Нарухито като перфектният японец. Възпитан да уважава другите, земен, и първият японски император, получил образованието си в чужбина. Експерт по водните ресурси, дипломирал се в Оксфорд.

Президентът на Японския национален институт за политически науки професор Акихико Танака прогнозира пред БНТ, че Нарухито не само ще следва пътя на баща си, но и ще използва познанията си на учен.

Проф. Акихико Танака - президент на Японския национален институт за политически науки в Токио: Според Конституцията императорът не може да играе политическа роля. В този смисъл новата ера няма да доведе до много промени. Смятам обаче, че атмосферата ще се промени заради смяната на личността. Очаквам новия император да работи в областите, в които е неговата сила. Основавайки се на неговата експертиза и познание, вярвам, че той ще има важен принос - не политически, по-скоро символичен, както и академичен към въпросите, свързани с водата и бедствията. Това ще е от полза не само за Япония, но и за целия свят.

Очакванията са новото императорско семейство да направи двореца по-близък до обикновените хора. Професор Такеши Хара е сред японските изследователи, най-добре познаващи неговите тайни.

Проф.Такеши Хара - По време на ерата Хейсей предишният император и императрицата имаха престолонаследник, семейната линия беше ясна. Сега ситуацията е по-различна. Този път нямаме престолонаследник. Сегашният император няма син, има дъщеря. По-малкият брат на императора има син и линията може да бъде продължена от тях.

В речта си императорът изрази желание да даде своя принос за мира и благополучието на човечеството.

Нарухито, император на Япония: Кълна се в името на щастието на хората и на световния мир, заедно с народа и според Конституцията, да служа на Япония и на нейния народ като неин символ.
Проф. Акихико Танака: Церемонията е начин да се заздравят връзките на Япония с много страни по целия свят. Надявам се императорът да служи като символ на Япония и да бъде уверен.

Нарухито се възкачва на Трона на хризантемата в момент, в който Япония се бори с последиците от опустошителен тайфун. Хората разчитат страната да преодолее един от най-сериозните проблеми - със застаряващото население.

От днес перфектният японец започва да записва своя принос по страниците на ерата Рейва.

Японският император официално се възкачи на трона

Японският император официално се възкачи на трона

Японският император Нарухито официално се възкачи на трона. Церемонията беше подготвяна повече от година и струва на японските данъкоплатци близо 150...