НОВИНИ

Какво да очакваме от посещението на папа Франциск - коментар на Соломон Паси

Всяка визита на глава на Римо-католическата църква има различен приоритет, заяви в Сутрешния блок на БНТ Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб. Според него от папа Франциск може да поискаме български кардинал. Като част от ЕС трябва да поискаме той да бъде посредник между ЕС и президента Тръмп по въпросите на Парижкото климатично споразумение, а като част от НАТО може да поискаме неговото посредничество в конфликта между Запада и Русия по повод Украйна. Паси върна зрителите почти 17 години назад, когато страната ни беше посетена от папа Йоан Павел II. Бившият ни външен министър води 8-годишна кампания за посещението на Йоан Павел II.

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 17.12.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Солмон Паси поясни, че визитата на папа Йоан Павел II беше важна заради атентата срещу папата на 13 май 1981 г., когато България беше напълно незаслужено обвинена - страната ни нямаше роля в този атентат.

Първата покана към папа Йоан Павел II идва от президента д-р Желев, след това имаше много покани. Поканите ги превърнахме в кампания през 1994 г., когато папа Йоан Павел II даде първата частна аудиенция на Атлантическия клуб и произнесе една великолепна реч на български език", припомни Паси. И подчерта, че в делегацията са били включени емблеми на духовното - Светлин Русев, Йордан Радичков, Тончо Жечев. Присъства и Христо Стоичков, който е благословен от папата и с папска благословия същата година става носител на Златната топка.

Желанието им е папата публично да обяви, че България няма участие в покушението.

При посещението си в България през май 2002 г. папа Йоан Павел II обяви в срещата си с президента, че България няма отношение към атентата и с това случаят беше приключен. Това изчисти огромно петно от имиджа на България, каза Паси.

"И не смятам, че е случайно, че същата тази година през есента получаваме поканата за членство в НАТО и получаваме датата за членство на България в ЕС - по време на датското председателство на ЕС", допълни бившият ни външен министър.

Паси разказа, как при изпращането на папа Йоан Павел II му е предал писмо, в което е направил национална заявка да има български кардинал по католическа линия.

"От папа Франциск, като дойде може да поискаме именно това - да ни даде кардинал", заяви Соломон Паси.

Според Паси като част от ЕС ние трябва да поискаме от папа Франциск да бъде посредник между ЕС и президента Тръмп по въпросите на Парижкото климатично споразумение. Това може да се съгласува с ЕС и Паси се надява, че нашите европейски партньори не биха имали нищо против.

Като част от НАТО може да поискаме "неговата благородна намеса, посредничество в конфликта между Русия и Украйна и по-точно между Запада и Русия по повод Украйна", каза още Паси.


Вижте целият разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 600 машини са обработвали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ
Над 600 машини са обработвали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ
​Празничен ретро трамвай ще се движи из столицата от днес до 23 декември
​Празничен ретро трамвай ще се движи из столицата от днес до 23 декември