Какво е бъдещето на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн - коментар на експертите

Какво е бъдещето на въглищните ТЕЦ-ове в Маришкия басейн? Има ли стратегия и възможна алтернатива? В студиото на "Още от деня" разговаряха по темата енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Христо Казанджиев. Вижте целия разговор във видеото.

от БНТ
преди 4 месеци
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Този проблем стои на дневен ред на правителството от години. Ние малко закъсняхме. Полша успя да ни изпревари, тя успя да получи дерогация. Ние разчитаме до 2025 г. да получим включване в механизмите с търгуване на капацитети, които обаче имат и своето двойно дъно, защото те поддържат адекватността на системата в момента, когато ние поискаме да имаме адекватност на системата, т.е. произведената енергия да съответства на потребената, каза проф. Атанас Тасев.

Обикновено през зимата се нарушават балансите, това означава, че нашите централи ще влязат в ограничителен режим, отбеляза той.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: А що се касае до цената на въглеродния диоксид, тя и сега е висока. Ние заплатихме през миналата година около 360 000 000 за ТЕЦ "Марица-Изток 2”. Отделно още не е ясно колко са заплатени за т.нар. американски централи, но по груби изчисления за тази година почти 1 млрд. лева ще трябва да заплатим за емисиите въглероден диоксид.

Аз се изкушавам да се обяви някакъв международен конкурс за това какво да правим с Мариците, каза проф. Тасев.

Христо Казанджиев коментира изявлението на премиера Борисов по темата. Факт е, че това е първият случай правителствен представител в лицето на г-н Борисов да обяви, че бъдещето на комплекса Марица изток е под много сериозен въпрос, в частност мини "Марица-Изток", каза Казанджиев.

Христо Казанджиев, Български енергиен и енергиен форум: Към настоящия момент, при съществуващата нормативна база и поетите ангажименти към околната средата, нещата са предопределени. Това, което мен лично ме обезпокои е, че след тези думи на Борисов той добави следното: "Ако нещата станат критични, ние ще проведем необходимия диалог с миньорите".

По думите на Казанджиев тази дискусия е трябвало да започне много отдавна, да се изработи план със съответните мерки за реформиране на участъка, защото "комплексът "Марица-Изток" има два аспекта".

Христо Казанджиев, Български енергиен и енергиен форум: Единият аспект е мините, какво ще стане с тях. Без съмнение, ако няма потребител на тези въглища, те трябва да бъдат закрити. Вторият аспект е ТЕЦ-овете. Някои от тях са замърсители и не подлежат на реновиране, но някои от тях би могло да променят горивната си база и да преминат на природен газ.


Топ 24
Най-четени