НОВИНИ

Какво е състоянието на язовир Бели Искър?

Един от опасните язовири, цитирани в анализа на прокуратурата, е Бели Искър, който захранва София с питейна вода. За него от години се твърди, че има проблеми със стената. Състоянието му беше обсъдено и на днешното правителствено заседание.

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 22.11.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Пряка опасност няма, но има потенциална. Язовир Бели Искър осигурява 20% от водата за пиене на София. Той е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас. Строителството му започва през 1939 година от италиански инженери, германци продължават строителството му, а през 1945 г. руснаци го довършват.

Обемът на язовира е над 15 млн. куб. м, дълъг е над 2 км.

Стената на Бели Искър е дълга 600 м, изградена е от бетон и зидария, за да може да устои на натиска при замръзване през зимата и високите води през пролетта. Стената е подсилена с 60 cм гранитна облицовка.

Проблемът е, че от години се отлага ремонтът, а бетонът старее и трябва да се укрепи. Хидроинженери са изчислили, че евентуално скъсване би предизвикало вълна с височина 10 м и скорост около 12 м/сек. и би потопило Самоков под метър и половина вода.

Подобни констатации се съдържат и в анализа на прокуратурата, който е бил връчен на премиера Бойко Борисов.

Правителственото заседание започна с разпореждане на премиера към ресорните министри, отговарящи пряко или косвено за язовир Бели Искър.

Бойко Борисов - министър-председател: Имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите последните години. За Бели Искър е препоръката по принцип и съм го резюмирал до министъра на икономиката, екологията, МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по най-бързия начин.

Проблеми със стената има, призна кметът на София Йорданка Фандъкова след правителственото заседание. Тя обясни, че са изготвени няколко проекта за реконструкция, но последната дума e на областния управител, тъй като язовирът е държавен.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Има проблеми, които са констатирани и точно затова са подготвени тези проекти, за да бъде укрепена и по-скоро реконструирана язовирната стена. Проектите са на различна стойност. Ние ще съдействаме и ще подкрепим с всичко, с което може, защото ангажимента на концесионера е поддръжката, текущата поддръжка, а това е капиталов разход капиталова инвестиция и затова сме се договорили, че това ще бъде извършено от областния управител.

От регионалното министерство са разпоредели на "Софийска вода" да поддържа по ниско ниво на язовира, докато не бъде извършена реконструкцията на стената. ВиК дружеството потвърди, че вече изпълнява предписанието.

Петьо Велев -директор "Инженерни и строителни дейности в "Софийска вода": Трябва да успокоим хората. Опасност няма. Има предписание, което е дадено към концесионера водното ниво да бъде поддържано с 2 метра по-ниско от проектното максимално такова, което концесионера спазва абсолютно на 100 процента. Съответно има и система, която следи движенията на стената в реално време и на базата на отчетите можем да кажем, че стената е в едно добро състояние. Така че риск към днешна дата няма.

От регионалното министерство уточняват, че предстои експертен съвет да избере най-доброто техническо решение за ремонта на стената от изготвените проекти.

На този етап обаче никоя не се ангажира със срокове кога най-рано ще започне реконструкцията на стената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: 55 км са най-опасните пътища в България
АПИ: 55 км са най-опасните пътища в България
Дискусия за отношенията между България и Македония се проведе в Благоевград
Дискусия за отношенията между България и Македония се проведе в Благоевград