В дебат Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия), Нико Куе (Европейска левица) представиха в Брюксел своите визии за Европа, с които целят да спечелят доверието на европейските граждани, които ще гласуват в края на месеца. Какво казаха те във встъпителните си думи?

Нико Куе - "Европейска левица": Аз съм роден в Астурия, в Северна Испания. Баща ми беше миньор, но трябваше да напусне Испания, защото беше против диктатурата на Франко. Ние бяхме приети в Белгия от хора, които проявиха огромна солидарност. Ние работихме, учехме. Обикновените хора бяха онези, които създадоха в мен чувството за необходимост от солидарност. Това е тази Солидарна Европа, която аз защитавах, когато бях синдикалист. И това е Европа, която ще продължа да защитавам. За съжаление обаче това е Европа на фискалните измами, Европа на банките, Европа, която не е на солидарността.
Ска Келер - "Европейска зелена партия": Този дебат и тези избори са много важни, защото гражданите от цяла Европа ни гледат и търсят решения. Те знаят, че много неща не са както трябва - от климата, строгите икономии, гражданските права. Европа не може да изпълни обещанията, които е дала. Аз искам една по-различна Европа. Европа, която защитава единствената планета, която имаме. Социална Европа, в която всеки има достойно жилище и работа. Ние ще водим битка за социална Европа, в която големите предприятия ще плащат своя справедлив дял. В която жените имат своето място, в която биват защитавани етническите малцинства. Знам, че това е възможно, ако работим всички и го правим с кураж.
Ян Захрадил - "Европейски консерватори и реформисти": Аз мисля, че ние не можем да посрещнем всички предизвикателства на 21 век със старите догми за все по-близкия съюз от преди 50 години. Затова аз предлагам децентрализация, гъвкавост. Бих искал Европейската комисия да уважава всички членове. Независимо от това, дали те са големи или малки, дали са от изток или запад. Бих искал Европейската комисия да уважава националните правителства, да не се бори с тях, да не се отнася снизходително към тях, да не им проповядва. Бих искал Европейският съюз да прави по-малко, но да го прави по-добре. Бих искал Европа да е в състояние да направи по-добър баланс между националното и европейско ниво. Това е промяната, която съм в състояние да осигуря.
Маргрете Вестегер - "Алианс на либералите и демократите за Европа": От Дания съм. Със съпруга ми имаме три дъщери. Бях министър, политически лидер, днес работя за вас като Комисар по въпросите за конкуренцията. Аз се грижа за това, фирмите да спазват правилата, така че вие като потребители да имате избор и справедливи цени. Най-важното за мен е всички вие да имате възможността да водите онзи живот, който искате да водите, във вашата общност. Да чувствате, че се съобразяват с вас. Европа е най-доброто място за живот днес, особено ако си жена. Постигнахме много, само че не е достатъчно. Предстои ни много работа, за да се борим срещу измененията в климата, в епохата на цифровизацията, за да може ежедневието да бъде по-лесно и смислено. Затова съм тук.
Манфред Вебер - "Европейска народна партия": Аз искам да ви благодаря. През последните седмици и месеци по време на кампанията аз посетих много страни и се срещнах с много европейци. Установих, че всички ние се вълнуваме от едни и същи неща и имаме едни и същи надежди за бъдещето на Европа. Искам да ви кажа, как смятам да работя на европейско ниво. Аз искам Европа, която защитава хората, която се вълнува от проблемите на хората. Комисия на гражданите. С оглед на това, сегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече комисията "Комисия на последния шанс". Аз смятам, че той свърши чудесна работа. Бих искал Комисията да бъде не на последния шанс, а на новото начало. На откритост, отвореност, оптимизъм, да покажем, че ние като европейци можем да постигнем много, ако сме единни.
Франс Тимерманс - "Партия на европейските социалисти": Бъдещето на Европа е във вашите ръце. Следващата седмица вие ще решите съдбата на Европа за следващите пет години. Някои казват, че Европа и нейните граждани трябва да разрушат Европейския съюз. Аз не вярвам в това. Други казват, че за да не се разруши Европейския съюз, трябва да го запазим такъв, какъвто е. И в това не вярвам. За да имаме по-силна Европа, ние трябва да я реформираме. Крайно време е големите предприятия да започнат да си плащат данъците. Крайно време е да имаме минимална заплата. Крайно време е да имаме равенство между мъжете и жените. Крайно време е да се сложи край на насилието срещу жените. Крайно време да прилагаме върховенството на закона, така че всички да спазват правилата. Крайно време е кризата с климата да бъде поставена начело на списъка с приоритетите.