COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Какво казаха специалисти за новогодишната реч на президента?

Новогодишната реч потвърди това, което вече свикнахме да виждаме в президента Румен Радев - едно опозиционно говорене, което в конкретния случай не подбра място. Това показа, че то е много силно в него и той не може да избяга от образа си, коментира политическият проф. Антоанета Христова.

от БНТ
10:29, 05.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

По думите ѝ това е начин президентът да запази профила си и видимостта си. "Струва ми се обаче, че това не трябва да бъде само за себе си. Предполагам, че той има своя визия за себе си и за личната си политическа кариера."

Според Росен Карадимов от Института за нов икономически напредък президентът прави това, което може да прави най-добре - той говори от името на 2 милиона и половина избиратели. С речта си той изрази мнението на повече от тези 2 милиона и половина избиратели. Президентът няма други правомощия, освен да се обръща към нацията. По Конституция той е морален коректив на статуквото и той уплътнява максимално тази роля.

;

"Доколкото познавам президента, не бих се наел по никакъв начин да твърдя, че той ще прави каквито и да било опити за политическо инженерство, но има два фактора, които ще определят политическия ритъм през тази година - изключително адекватната опозиционна и алтернативна позиция на БСП, която вече е факт, и президентската позиция. Ако тези два фактора сработят в резонанс като послание и като тези, то според мен политическата година ще бъде много бурна, доста непредсказуема, защото дефицитът на 2019 г. е моралният дефицит в политиката - който успее да изведе този коз напред и да докаже на хората, че предлага морална алтернатива, той ще успее в предстоящия изборен цикъл", обобщи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска