НОВИНИ

Какво наложи спешната отмяна на постановление 208 и изготвянето на ново?

В студиото на "Още от деня" гости бяха журналистът Светослав Терзиев и кореспондентът на кувейтския вестник „Ал Уатан" за Балканите и Европа и преподавател във факултетите по философия и журналистика в СУ „Климент Охридски" д-р Мохамед Халаф. Те коментираха отмяната на постановление 208 и в последствие изготвянето на ново такова постановление.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 06.04.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Според журналиста и анализатор на в-к "Сега" Светослав Терзиев това постановление изобщо не предполага никакви европейски санкции. "Сега ни обясняват, че като било отменено и 19 директиви на ЕС били едва ли не нарушени. Няма нищо подобно. Между тия директиви се споменават и 6 регламента, които си действат директно, дори не е нужно да се транспонират. Европейското право е много ясно и който иска да се занимава с него, трябва да проучи някакви елементарни принципи. Що се отнася до другите директиви, които са изброени - обърнете внимание от кои години са. Някои от тях датират от 1996-97 г. Ако ние досега не сме ги транспонирали, защо досега не е образувана наказателна процедура срещу България?", попита Терзиев и обобщи, че въпросното постановление не предполага никакви европейски санкции. Безсмислено е да се говори и за някакви имагинерни ползи, които сме изпуснали. Ние с него не можехме да получим абсолютно нищо, тъй като то се отнася до приемането на бежанци, които са с признат статут на бежанци в общини, които ги желаят. За тези 8 месеца нито една община не ги пожела. Т.е. загубва се онова, което ние така или иначе го нямаме", подчерта той и допълни, че много малко мигранти желаят да се интегрират в България, след като я прекосяват транзит, устремени към Западна Европа..

Той подчерта, че най-добре е служебното правителство да не предприема каквито и да било действия относно изготвянето на ново постановление за мигрантите.

От своя страна д-р Мохамед Халаф изрази несъгласие с тезата на Светослав Терзиев, че няма нужда от такова решение."Ако има някакви несъгласия с решенията на ЕС относно бежанците и мигрантите българските представители трябва на място да възразят и да покажат ясно какво не приемат".

Д-р Халаф беше категоричен, че всяка наредба или постановление трябва да поставя на първо място българския национален интерес. И това е още по-необходимо и важно на фона на провала на интеграцията на мигрантите в Европа.

"В продължение на 40 години Европа се провали в тази насока. Позволи съществуването на паралелни общества. Тя позволи стотици джамии да се превърнат в центрове за разцвет на ислямския екстремизъм, салафизъм."

Според него единствено Швеция е имала правилна политика по отношение на интеграцията на мигрантите, но това вече не е факт. Той подчерта, че е нужен ясен регламент и стриктно изпълнение на законите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът изготви индустриална карта на България заради нуждата от кадри
Бизнесът изготви индустриална карта на България заради нуждата от кадри
НСО вече не охранява Местан
НСО вече не охранява Местан